"Kosovo ne može da tuži za genocid"

Najavljena tužba kosovskih vlasti protiv Srbije za genocid pred Međunarodnim sudom pravde UN nije moguća iz više razloga.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.05.2015.

12:33

Default images

To je rekao profesor međunarodonog javnog prava na Pravnom fakultetu u Beogradu Bojan Milisavljević.

“Kosovo ne samo da nije član Ujedinjenih nacija, već nije ni potpisnik Konvencije o genocidu, što je preduslov za podnošenje tužbe. Kosovo bi eventualno kao nečlanica moglo da se obrati MSP, ali uz odoborenje Saveta bezbednosti, a za to odobrenje bi morao da postoji konsenzus stalnih članica Saveta, a to je pitanje...", ukazao je Milisavljević.

Međutim, čak i da toga bude, Kosovo nije članica Konvencije o genocidu, naglasio je profesor.

Prema njegovim rečima, Kosovo nije potpisalo i ratifikovalo Konvenciju o genocidu, pa je to još jedan formalni razlog zašto nije moguće da podnesu tužbu.

Druga važna stvar je racione temporis važenja Konvencije, ukazao je profesor i napomenuo da ona važi samo od momenta prihvatanja.

Ako bi Kosovo sad prihvatilo Konvenciju o genocidu, a sudu se obratilo za događaje iz 1998. i 1999. godine, sud bi i taj uslov jako cenio, ukazao je Milisavljević i podsetio na slučaj tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid pre nego što je Srbija, odnosno SRJ potpisala Konvenciju u aprilu 1992. godine.

"Međunarodni sud pravde je u tom slučaju odbio da uzima u razmatranje događaje pre 1992. godine", naglasio je profesor.

Imajući u vidu slučajeve koje smo imali pred MSP sa Bosnom i Hrvatskom, Milisavljević smatra da se teško može pretpostaviti da bi sud, čak i da prihvati razmatranje kosovske tužbe, menjao svoju praksu koju je već ustanovio u tim slučajevima i odlučio o eventualnoj odgovornosti Srbije.

On je takođe ukazao da Srbija ima rezervu na član 9 obavezne nadležnosti MSP za tužbu po osnovu Konvencije o genocidu.

To, kako je objasino, znači da je prilikom ratifikacije konvencije Srbija stavila rezervu na član 9 koji predviđa obaveznu nadležnost suda - odnosno mi smo prihvatili Konvenciju, ali ne i nadležnost suda za odlučivanje o povredi odredaba konvencije.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je u utorak u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu.

On je takođe naveo da će Priština zatražiti ratne reparacije, ne precizirajući kada bi tužba trebalo da bude podnesena Međunarodnom sudu pravde.

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je u utorak na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: