"Nadam se da Srbija nije razočarala Nemačku"

Premijer Aleksandar Vučić ističe da se nada da Srbija nije razočarala nemačke prijatelje, te da će oni moći da se ponose podrškom koju su našoj zemlji dali.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 28.05.2015.

19:39

Default images
Foto: Beta, arhiva

On je dodao da je Nemačka, uz Italiju, jedan od ključnih privrednih partnera Srbije, te da je izvoz Srbije u tu zemlju povećan pet puta u poslednjih 12 godina.

Srbija je pokazala da je bila „sidro i stub“ stabilnosti u zemlji i regionu, uz sve probleme sa kojima se suočavala, rekao je premijer.

„Uz sve probleme sa kojima se suočavala, uspela je da sačuva stabilnost u zemlji, ali je i doprinela očuvanju kakve takve stabilnosti u drugim zemljama Balkana", istakao je Vučić na na otvaranju skupa "Beogradski dijalozi".

Srbija je, kako je naveo, mala zemlja da bi mogla da govori o partnerstvu sa Nemačkom ili Evropom, ali je istakao da u njoj živi ponosan narod koji drži do dostojanstva.

Spremni smo da učimo od nemačkih prijatelja i da pokušmao da barem jednu desetinu sprovedemo u Srbiji", rekao je premijer i pozvao nemačke političare da još češće posećuju Srbiju.

Skup „Beogradski dijalozi“ organizovan je povodom 15 godina uspešne bilateralne saradnje Srbije i Nemačke.

Premijer je rekao da je Nemačka ključni partner Srbije na evropskom putu sa kojom naša zemlja ima robnu razmenu vrednu 3,2 milijarde evra.

Izvoz Srbije u tu zemlju iznosi 1,3 milijarde, što je za 12 godina povećanje za pet puta, rekao je premijer.

Nemačka, sa ulaganjem od 1,2 milijarde evra četvrti je najveći strani investitor u Srbiji, a kompanije iz te zemlje u Srbiji zapošljavaju 26.000 radnika, istakao je premijer i dodao:

"Primetno je kontinuirano povećanje investicija i kapaciteta nemačkih kompanija koje već posluju kod nas. U fokusu nam nisu samo finansijska sredstva koja one ulažu, već tehnička pomoć.

Nemačke kompanije su, dodao je, značajne i daju veliki doprinos srpskoj privredi, a uz to su mahom izvozno orijentisane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: