Danas: Nikolić na jesen u Vatikanu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić trebao bi da poseti papu Franju i Vatikan na jesen, najverovatnije u prvoj polovini septembra, nezvanično saznaje Danas.

Izvor: Danas

Četvrtak, 28.05.2015.

09:16

Default images
foto: Tanjug/AP

On je 17. aprila na pola puta ka Vatikanu odustao od susreta sa poglavarom Rimokatolicke crkve zbog do sada nerazjašnjenog kvara na avionu.

Nikolić bi trebalo da primi predsednika Papskog saveta za unapređenje jedinstva hrišćana kardinala Kurta Koha, koji od 25. maja u Beogradu boravi povodom obeležavanja 50. godišnjice završetka Drugog vatikanskog koncila i dve decenije od smrti jednog od pionira ekumenizma francuskog dominikanca profesora Iva Kongara.

Kardinal Koh bi, kako je najavljeno, trebalo da se sretne i sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, patrijarhom srpskim Irinejem i delegacijom Sabora SPC.

Ovo je druga poseta kardinala Koha Srbiji tokom ove godine. On je u februaru u ime RKC sa SPC započeo dijalog o ulozi Vatikana u Drugom svetskom ratu, o čemu je ove nedelje raspravljao i Sabor SPC.

Kardinal Koh bi trebalo da na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Beogradskog univerziteta prisustvuje Međunarodnom skupu pod nazivom "U otkrivanju Jedne, Svete, Opšte i Apostolske Hristove Crkve - Kongarovi pogledi u prošlost - otvaranje perspektiva budućnosti" na kome će učestvovati profesori teologije iz Srbije, Hrvatske, BiH i Slovenije.

Skup organizuje nadbiskupija Beogradska koja je u čast dvostruke okrugle godišnjice u Rimokatoličkoj crkvi prevela na srpski jezik i objavila Kongarevu knjigu "Devet vekova kasnije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: