SAD greškom poslale živ antraks u S. Koreju

Američka vojska nenamerno je transportovala najmanje jedan uzorak živog bacila antraksa u jednu komercijalnu laboratoriju u Merilendu i Severnoj Koreji.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

23:56

Default images
Foto: Thinkstock.com (Ilustracija)

U tom incidentu nije postojala nikakva opasnost po javno zdravlje, rekli su američki zvaničnici, a preneo AFP.

Kao je iz Pentagona saopšteno agenciji Rojters, uzorak živog antraksa poslat je i američkoj vojnoj bazi u Severnoj Koreji. Dodaje se i da je taj uzorak uništen.

Laboratorija Ministarstva odbrane u Juti je omaškom transportovala uzorak antraksa, a zdravstvene vlasti još testiraju druge uzorke koji su dopremljeni u devet drugih država, rekao je portparol Pentagona pukovnik Stiven Voren u saopštenju.

"Ne postoji opasnost po građane i ne postoje sumnjivi ili potvrđeni slučajevi zaraze antraksom niti potencijalna izloženost laboranata antraksu", rekao je on.

Uzorak živog antraksa otkriven je u komercijalnoj laboratoriji 22. maja i druge laboratorije su obaveštene, rekli su zvaničnici.

Najmanje devet drugih vladinih i komercijalnih laboratorija su dobile uzorke antraksa, a vlasti nastoje da utvrde da li su transportovane i druge žive spore.

Voren je saopštio da Pentagon pomaže Centar za kontrolu i prevenciju bolesti koji istražuje incident.

Laboratorija ministarstva odbrane rutinski transferiše "mrtve" uzorke antraksa koji su inaktivisani preko radijacije, za naučno istraživanje, kažu zvaničnici.

Antraks je jedan od agenasa koji mogu da se koriste za bioterorizam jer od njega može da oboli i umre veliki broj stanovnika ako se iskoristi kao oružje. Septembra 2001. godine, u Sjedinjenim Državama, spore antraksa poslate su poštom na nekoliko lokacija. Obolele su 22 osobe, a petoro od njih je umrlo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: