"Rusija bi za dva dana okupirala Baltik"

Novi šef Vojnog komiteta NATO Petr Pavel upozorava da bi Rusiji bila potrebna svega dva dana da okupira baltičke republike i da NATO ne bi ni stigao da reaguje.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

17:57

Default images
Foto: Beta/AP

Češki general Petr Pavel je upozorio da bi NATO tako došao u poziciju da odlučuje hoće li se upustiti u rat koji bi mogao da postane i nuklearni, zbog već okupirane teritorije, ali da je u igri takođe element zastrašivanja - obaveza kolektivne odbrane napadnutog člana i rizik nuklearnog odgovora.

"Rusija je u stanju da okupira baltičke zemje za dva dana, a za to vreme NATO ne bi stigao da reaguje", kazao je general Pavel na konferenciji "Naša bezbednost ne podrazumeva se sama po sebi" u češkom parlamentu.

Petr Pavel, koji će u junu preuzeti visoku funkciju u NATO-u, rekao je da je Evropa zapanjujuće neefikasna kada po pitanju pretnji iz Rusije i Islamske države.

"Jedan od hendikepa NATO-a jeste složenost procesa odlučivanja. Jednostavno zbog toga što ima 28 članova i svi moraju da se saglase. Rusija je u stanju da odluči za vrlo kratko vreme - za nekoliko sati", kazao je češki general.

Novi predsednik Vojnog komiteta NATO-a, glavni vojni savetnik generalnog sekretara Alijanse, istakao je da bi u budućnosti trebalo uskladiti politički proces odlučivanja sa rokovima snaga za brzu intervenciju, koji je kod nekih jedinica upravo dva dana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: