Poljska: Seljaci tužili guvernera Narodne banke

Poljski seljaci iz Jelenje Gure podneli su krivičnu prijavu protiv guvernera Narodne banke Mareka Belke zbog toga što je uvredio novoizabranog predsednika

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

10:09

Default images
Andžej Duda, novoizabrani predsednik Poljske. Foto: Beta, AP

Belke je kritikovao mlade da su na izborima za predsednika Poljske u nedelju kao pobunu protiv političkih elita dali glas komedijantu.

"Nedopustivo je da takva ličnost, kao što je guverner Marek Belka, javna osoba, govori mladima takve reči koje vređaju šefa države i poljski narod koji je izvršio svoju građansku dužnost glasajući na izborima", obrazložio je krivičinu prijavu šef saveza sindikata Solidarni u poljoprivredi Marijan Zagurni.

Guverner centralne banke Belka na svečanosti dodele stipendija i nagrade jedne fondacije u ponedeljak u Varšavi u svom obraćanju stipendistima rekao je da razume što su gnevni mladi birači dali crveni karton vladajućoj Građanskoj platformi i njenom kandidatu na izborima za šefa države, dosadašnjem predsedniku Bronjislavu Komorovskom.

"Ne slažem se, iako razumem. A imao bih još više razumevanja kada bi to uradili preko glasanja za stabilne partije opozicione desnice ili levice a ne glasajući za komedijanta", poručio je Belka mladim Poljacima koji su masovno glasali za kandidata opozicionih konzervativaca, a u prvom krugu izbora 10. maja i za nekadašnjeg aktivistu liberala a sada rokera Pavela Kukiza koje je kao senzacija izbora u prvom krugu osvojio petinu glasova birača.

Marek Belka je na optužbe da vređa novog predsednika Poljske Andžeja Dudu koga su demokratskom voljom izabrali Poljaci, demantovao je kasnije da je mislio na Dudu i objasnio je da je imao ne umu "egzotične" kandidate iz prvog kruga u kome je podršku mladih osim Kukiza dobio i lider radikalnih nacionalista,Januš Korvin Mike.

"Kada pogledamo spisak kandidata u prvom krugu, ima dosta onih koji bi zasluživali ime komedijant. Nisam mislio na konkretnog. Ima ih nekoliko koji bi mogli da se okarakterišu kao egzotični", rekao je Belka sinoć poljskoj televiziji TVN24.

"Bronjislav Komorovski poražen je na izborima iz nekoliko razloga, ali najvažniji je taj da su mladi ljudi odlučili da lupe šakom o sto i kažu ne slažemo se. Videćemo šta će biti dalje, ali hoćemo promenu", naveo je u govoru stipendistima Belka.

Kao jedan od povoda bunta mladih Poljaka i njihove nesposobnosti da uvide veliki uspeh poljske tranzicije, ni to da je nezaposlenost prepolovljena sa 20 odsto pred ulazak Poljske u Evropsku uniju, Belka je naveo činjenicu da je tranzicija istovremeno naterala čak 40 odsto mladih da rade na osnovu nekonvencionalnih, smeće-ugovora, a ne klasičnih ugovora o rade na određeno ili neodređeno vreme.

Mladi u Poljskoj stoga uglavnom nemaju prava kao redovni zaposleni, a kredite koje uzimaju plaćaju četiri puta skuplje, kod polulihvara, zato što banke bez klasičnog ugovora o radu ne žele da im odobre pozajmice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: