Cirih: Hapšenja zvaničnika FIFA

Švajcarska policija uhapsila je nekoliko zvaničnika FIFA zbog optužbi za pranje novca, rektiranje i korupciju, prenosi BBC.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

07:47

Default images
Foto: Beta, AP

Među uhapšenima nije aktuelni predsednik Fife Sep Blater, ubrzo se oglasio portparol Svetske fudbalske organizacije Valter de Gregorio.

Među uhapšenima su predsednik Fudbalske federacije Kostarike Eduardo Li, kao i Džefri Veb, Eugenio Figuredo, Džek Varner, Hulio Roča, Kostas Takas, Rafel Eskuivel, Hose Maria Marin i Nikolas Leoz, tvrdi "Njujork tajms".

Prema pisanju „Njujork Tajmsa“, zvaničnici će biti izručeni SAD.

U toku dana oglasile su se i vlasti SAD koje su navele da su devetorica visoko pozicioniranih zvaničnika Međunarodne fudbalske federacije (FIFA), uključujući dva potpredsednika, optuženi su za korupciju, saopštile su danas američke vlasti.

Optužnica od 47 tačaka izrečena u federalnom sudu u Njujorku, tereti osumnjičene za iznudu, pranje novca i prevaru u razradjenoj šemi koja funkcioniše već dve decenije, saopštilo je američko Ministarstvo pravosudja. Kako prenosi BBC, policije je akciju hapšenja izvela u Cirihu rano jutros, a optužbe uključuju pranje novca, reketiranje i prevare tokom poslednjih 20 godina

U izveštajima se ističe da su pripadnici policije uzeli ključeve od soba zvaničnika u hotelu u kojem su oni odsedali i čekali ih u gostinskoj sobi.

Slučaj je u vezi s primanjem mita u vrednosti od više od 100 miliona dolara, vezano za poslove iz 1990-tih i fudbalska takmičenja u SAD i Latinskoj Americi, saopštilo je švajcarsko ministarstvo pravde.

Osim toga, navodi se da je operacija izvršena mirno. Inače, članovi FIFA okupljaju se u Cirihu zbog njihovog godišnjeg sastanka koji bi trebalo da bude održan u petak.

Na njemu bi sadašnji predsednik Sep Blater trebalo da traži peti mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: