84 nealbanca kandidati za sudije i tužioce

Na konkurs za sudove i tužilaštva na Kosovu prijavilo se 84 kandidata za sudije i tužioce iz redova srpske i drugih nevećinskih nacionalnosti.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.05.2015.

00:12

Default images

Predsednik Sudskog saveta Kosova Enver Peci je naveo da se za sudije prijavilo 58 osoba iz sudova koji rade u sistemu pravosuđa Srbije na Kosovu. Za tužilaštvo se prijavilo 12 osoba, preneli su prištinski mediji.

"Ima i onih koji su se prijavili, a nisu iz paralelnih sudova i tužilaštva", rekao je Peci i dodao da Euleks Sudskom savetu i Savetu tužilaštva tek treba da dostavi kompletne prijave, prenosi javni servis RTK.

Rok za prijavu kandidata za sudije i tužioce nealbanske nacionalnosti istekao je u ponoć.

Briselskom dogovorom Beograda i Prištine određeno je da Srbi i pripadnici drugih nevećinskih nacionalnosti dobiju dva mesta u Vrhovnom sudu Kosova, jedno mesto u Apelacionom sudu u Prištini, a u Odeljenju ovog suda u Kosovskoj Mitrovici pet sudija.

Osnovni sud u Mitrovici traži 24 sudije, Osnovni sud u Prištini sedam, u Prizrenu jednog, u Gnjilanu šest, a u Uroševcu dvoje sudija.

Konkurs važi isključivo za srpske sudije i tužioce koji rade u pravosudnim institucijama vlade Srbije na Kosovu.

Tužilacki savet je raspisao konkurs za 15 tužilaca.

"Koha ditore" je prenela kratku izjavu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je da se poslednjeg dana konkursa prijavilo 48 srpskih kandidata za sudije i 15 za tužioce.

Osim Saveta tužilaca Kosova, koji je potvrdio 15 prijavljenih kandidata za tužioce, ostale nadležne institucije - Savet sudstva i Euleks, nisu dali podatke o prijavama, prenosi "Koha ditore".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: