"BiH više ne interesuje SAD"

BiH više nije u fokusu SAD i međunarodne zajednice kao što je bila početkom '90. godina, rečeno je na debati u Vašingtonu održanoj u Institutu "Džon Hopkins".

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

18:48

Default images
freeimages.com

U debati su učestvovali šef Delegacije EU u BiH Lars Vigemark i Hojt Ji, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, prenele su Nezavisne novine.

Ji je rekao da su vlade SAD i drugih zemalja sada fokusirane na mnogo svetskih problema i da su ograničeni i resursi i vreme koje mogu posvetiti BiH.

Podsetio je da je potrebno ispuniti tri uslova da BiH krene napred - da političari i građani koji su ih izabrali pokažu volju za donošenje teških odluka i reformi, da međunarodni akteri koordinišu svoje napore i da se ključne reforme počnu sprovoditi pre izbornog ciklusa.

Kako je dodao, SAD podržavaju evropski pristup koji u prvi plan stavlja socijalne i ekonomske reforme, ali uz očekivanje da to kasnije dovede do ozbiljnijih institucionalnih i sistemskih promena bez kojih nije moguće ostvariti istinski napredak. "Poenta je da sadašnja evropska inicijativa počne sa socijalnim reformama. Mi je podržavamo jer očekujemo da će ona voditi ka promenama Dejtona", rekao je Ji.

Ji ne veruje da Rusija na ovom prostoru pokušava da ostvari uticaj "političkom kupovinom". "Moje iskustvo s Rusijom u dugogodišnjem delovanju na Balkanu pokazuje da je Rusija veoma često bila pozitivan faktor. Nikako ne bih prihvatio tezu da ruske kompanije u BiH dolaze s lošim namerama. Kompanije, bilo da dolaze iz Rusije, Kine ili druge zemlje, žele da ostvare profit. U situaciji u kojoj se ruska ekonomija danas nalazi ne vidim da ima mogućnosti za političke investicije", kazao je.

Vigemark podseća da je Evropa često bila kritikovana da nije uspela na pravi način da odgovori na ono što se desilo u BiH, uz napomenu da se evropska zajednička odbrambena i bezbednosna politika u velikoj meri razvijala kao odgovor na dešavanja na zapadnom Balkanu.

Ocenio je da je predlog Nemačke i Velike Britanije o novom pristupu, koji je prihvaćen kao evropska inicijativa, vratio BiH na evropski kolosek ali da zahteva podršku partija i svih političkih aktera u BiH.

Evropa očekuje da će se BiH kretati od Dejtona ka Briselu. U ovom trenutku fokus je na socijalnim i ekonomskim reformama uz koordinaciju s međunarodnim finansijskim institucijama, kazao je Vigemark. "Fokusirani smo na reforme koje se ne mogu odbijati pod izgovorom da štete pravima bilo koje etničke ili bilo kakve druge grupe", precizirao je.

I on je komentarisao tezu o ruskom uticaju kroz kupovinu preduzeća u BiH. Kako je naveo, ruski ambasador nedavno mu je rekao da "nijedna ruska kompanija nije zainteresovana da kupuje BiH kompanije koje nisu perspektivne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: