Zaev: Pomozite da se narod ne muči

Lider SDSM-a Zoran Zaev pozvao je SAD i EU da kao prijatelji Makedonije pomognu u raspletu višemesečne političke krize u toj državi.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

17:11

Default images
foto: Beta/AP

On je naveo da to treba uraditi kako se, kako je rekao, narod ne bi mučio i dodao da rasplet očekuje do kraja juna.

"Očekujem da će ova politička kriza da se završi do kraja juna. Za to postoje jasni signali iz EU i SAD. Poslaće svoje posrednike za prepregovore i neće dozvoliti da duboko zagazimo u leto. Prerano je da kažemo da li će biti izbora, ali neko mora da nam garantuje da će Makedonija imati fer i demokratske izbore, a za to nam je potrebna prelazna vlada", rekao je Zaev na konferenciji za novinare.

Insistirajući da Nikola Gruevski treba da podnese ostavku, Zaev je rekao da je premijer do sada različito reagovao na "medijske bombe" koje je SDSM obelodanila u okviru projekta "Istina o Makedoniji".

"Prvo je rekao da su te bombe delo zavere, posle da su delo stranih službi, pa da su snimci montirani i lepljeni, i sada je, konačno, sinoć u intervjuu priznao da ne postoje strane službe", rekao je Zaev.

Lider SDSM-a je rekao i da očekuje da odmah budu pušteni svi koji su uhapšeni u aferi "Puč", a koja optužuje i njega lično.

Govoreći o pregovorima sa Gruevskim i liderima partija Albanaca u Makedoniji - DUI Ali Ahmetijem i DPA Menduhom Tačijem, Zaev je rekao da očekuje da će do ponedeljka biti konkretnijih koraka u vezi sa tim.

"Daj bože da počenemo pregovore, odmah ćemo obavestiti javnost. Nisam li ja osumnjičen za to da sam želeo da srušim ovu vladu i zbog toga što sam želeo prelaznu vladu, a sada o tome pregovaramo", rekao je Zaev.

Istakao je da objavljivanje "medijskih bombi" nije završeno, te da je očigledno da je javnost polako pripremana za, kako je rekao, mnogo važna događanja.

"Očekuje se da u Makedoniji istina biti privaćena", zaključio je Zaev.

Zaev je prethodno obelodanio još jedan snimak koji, kako je rekao, dokazuje rasipničko ponašanje vlade.

Na snimku se čuje razgovor predstavnika makedonsko-češke firme koja je dobila tender preko veze, kao i da kako se Gruevski zanima za sudbinu cifre u iznosu od 350 miliona evra, odnosno da li je taj novac završio kod brata bivše ministarke policije Gordane Jankulovske.

Zaev je optužio Gruevskog da je menjao urbanističke planove i da je ulazio u arhive institucija, te zahtevao da se povuče originalna prijava direktora Uprave za civilno vazduhoplovstvo protiv supruge predsednika Đorđa Ivanova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: