Pretučeni Otporaši traže pravdu u Strazburu

Bivši članovi “Otpora“ iz Požarevca, Momčilo Veljković i Nebojša Sokolović moraće da plate sve troškove suđenja u zastarelom postupku protiv Marka Miloševića.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

16:18

Default images

Nakon ovakve izvršne presude i desetogodišnjeg suđenja pretučeni su rešili da se obrate sudu u Strazburu.

Inače, ovi bivši članovi “Otpora“ pristupili su SNS-u, koji je u Požarevcu na vlasti, u koaliciji sa SPS-om.

Sve se odigralo u samom centru Požarevca. Pošto su se Veljković, Sokolović i pokojni Luković usprotivili maltretiranju svog druga Dragana Milanovića, kojg su saradnici Marka Miloševića ubeđivali da se isključi iz Otpora i učlani u JUL, njih trojica su pretučeni.

Nakon teških batina i spora vođenog deset godina stigla je izvršna presuda prema kojoj pretučeni moraju da plate troškove suđenja.

“Ispalo je da smo mi sami sebe opstruirali da ne bismo dobili, što je jedan pravni nonsens. Em nismo dobili moralnu satisfakciju, nismo dobili materijalnu ni sudsku, još moramo da platimo troškove. To je osveta sistema i države prema svim ljudima koji se drznu da tuže državu i bore za istinu i pravdu“, kaže Momčilo Veljković.

Pretučeni će morati da plate oko sedam stotina hiljada dinara za sudske troškove. Veljkoviću će se određen iznos odbijati od plate, a Sokolović kaže da nema odakle da plati troškove.

“Vođenjem ove parnice doveden sam do ivice egzistencije. Živim od majčine penzije i ja i brat. On nema posao, a ne mogu ni ja da ga nađem“, istakao je Nebojša Sokolović.

U slučaju zastarelosti troškove suđenja bi trebalo da snosi država, a pored troškova suđenja uračunati su i troškovi veštačenja.

Sa izvršnim sudijom, Gordanom Vidojković, nismo mogli da porazgovaramo zbog njenih obaveza u sudu.

Pravni branilac pretučenih smatra da je slučaj u potpunosti trebalo da preuzme Republičko javno tužilaštvo.

“Po meni je suština problema što tužilaštvo koje reprezentuje i simboliše državu, koje je dužno da zaštiti svakog građanina, jednostavno bilo nemo svih deset godina“, kaže advokat Dušan J. Cvejić.

Momčilo Veljković i Nebojša Sokolović smatraju da nisu dobili pravično suđenje zbog čega će se obratiti sudu u Strazburu i institicajama Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: