TS: O nedozvoljenim uticajima obavestiti Agenciju

Transparentnost Srbije pohvalila je direktora KC Niš Zorana Radovanovića koji je javno zamolio poznanike da ga ne kontaktiraju povodom zapošljavanja.

Izvor: B92

Sreda, 27.05.2015.

13:35

Default images

TS je navela da su funkcioneri u zakonskoj obavezi da o svim nedozvoljenim uticajima odmah obaveste Agenciju za borbu protiv korupcije.

U saopštenju se podseća i da je Radovanović privukao pažnju javnosti još pre dve godine kada je javno pozvao građane da mu se lično jave, ako im neko od zaposlenih traži mito.

Dodaje se da su u međuvremenu uhapšena dvojica lekara (avgust 2013. i oktobar 2014) Kliničkog centra, osumnjičena da su tražili mito.

"Da bi ovaj 'vapaj' da se ne traži veza imao efekta, i to dugoročnog i ne samo u KC Niš, i da neko ne bi sumnjao da je reč o marketinškom potezu (direktor je inače visoki partijski funkcioner SPS-a a do 2014. je bio i narodni poslanik), potrebno je primenjivati već postojeće zakonom uspostavljene mehanizme koji treba da spreče 'intervencije' i pritiske na javne funkcionere", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su ti mehanizmi uspostavljeni Zakonom o Agenciji za borbu protiv korupcije i odnose se na sve vrste pritisaka - od zapošljavanja, preko uticaja na sudije ili tužioce do pritisaka za dodelu javnih nabavki.

"Funkcioner je, naime, dužan da o nedozvoljenom uticaju kome je izložen u vršenju javne funkcije, odmah obavesti Agenciju za borbu protiv korupcije. Agencija zatim obaveštava nadležni organ o navodima funkcionera, radi pokretanja disciplinskog, prekršajnog i krivičnog postupka, u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

Transparentnost je predložila da bi napomena o tom članu zakona mogla da postane standardni deo svakog oglasa za nabavku, prodaju, zapošljavanje u javnom sektoru - da će funkcioner biti u obavezi da prijavi svaki pokušaj uticaja u vezi sa donošenjem odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: