Šta u Moskvi pišu o Vučiću u Tirani?

Normalizacija odnosa između Srbije i Albanije ima ključni značaj za stabilnost regiona, koji se ponovo našao na ivici oružanog sukoba, piše ruski “Komersant”.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.05.2015.

12:39

Default images
Foto: Gettyimages

List citira izjavu Vučića uoči posete da ide u Tiranu kako bi "gradio dobre odnose i prevladao razlike" i kako se u "Srbiji ne bi dogodilo Kumanovo".

Posle nedavnih terorističkih napada u Makedoniji i Bosni na Balkanu je ponovo počelo da se govori o opasnosti od novog rata, piše "Komersant", koji ističe da je normalizacija odnosa Srbije i Albanije važan korak kak bi se izbegao ovakav scenario.

Vučićeva poseta Tirani je uzvratna, albanski premijer Edi Rama posetio je Beograd u novembru, kao prvi albanski premijer za 68 godina, a ta poseta nije prošla bez skandala, navodi list.

Dnevnik podseća na situciju sa dronom, kao i na izjave Rame na konferenciji za novinare u Beogradu o tome da i Srbija treba da prizna realnost da je Kosovo nezavisno, a potom i da će se Kosovo i Albanija ujediniti, na šta je Vučić poručio da obećava da se to neće dogoditi.

Ipak, obojica lidera su uoči Vučićeve posete potvrdili spremnost za normalizaciju odnosa, a na na to Srbiju i Albaniju podstiče i Zapad.

Obe zemlje su kandidati za članstvo u EU, a Vučić je nedavno izneo uveravanja da "sa tog puta nema povratka".

"Komersant" podseća da će Vučić samo nekoliko dana po povratku iz Tirane otići u petodnevnu posetu Sjedinjenim Državama, gde ga očekuju razgovori sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom i neizbežno pitanje da li su on i Rama postigli dogovor.

Prema "Komersantu", od odgovora na to pitanje umnogome će zavisiti obećane američke investicije i politička podrška.

List navodi da će Vučić u Tirani posebnu pažnju posvetiti infrastrukturnim projektima, a da je ključno političko pitanje u odnosima dve zemlje Kosovo.

Po tom pitanju postoje suštinske razlike između dve zemlje: Beograd insistira na tome da nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali beogradsko rukovodstvo shvata da bez normalizacije odnosa sa Prištinom neće biti daljeg puta Beograda ka EU.

Zbog toga Beograd zauzima sve fleksibilniju poziciju i aktivno sarađuje sa kosovskim vlastima pod nadzorom Brisela.

List takođe ukazuje da je Vučić nedavno najavio da će doći do promena u Ustavu Srbije s ciljem da se smanji broj poslanika, ali da su mnogi beogradski analitičari i političari uvereni da to pruža mogucnost da se iz preambule Ustava izbriše da je Kosovo sastavni deo Srbije.

"I tada će biti otvoren put za punu normalizaciju srpsko-albanskih odnosa, a ujedno i za samu Srbiju - put u EU", zaključuje list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: