"Cilj da udžbenici budu dostupni deci"

Glavni cilj donošenja novog zakona o udžbenicima je da kvalitetan udžbenik bude dostupan svakom detetu, kaže pomoćnik ministra prosvete Milovan Šuvakov.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.05.2015.

12:27

Default images
Foto: mcrs

Osim toga, prema njegovim rečima, cilj je i da promeni i reši probleme koji se javljaju na tržistu.

Kako navodi, u narednih nekoliko nedelja predlog zakona bi mogao da se vrati u skupštinsku proceduru,

Inače, Vlada Srbije, na predlog Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, povukla je pre desetak dana iz skupštinske procedure Predlog zakona o udžbenicima, zbog brojnih pritisaka i nesuglasica vezanih za rešenja u tom buducem propisu, zbog čega je Ministarstvo, između ostalog, moralo da podnese i krivičnu prijavu.

Tokom pripreme predloga zakona, Ministarstvu je upućen dokument Udruženja izdavaca udžbenika, nastavnih sredstava i učila Srbije sa potpisima više autora udžbenika za koje u Ministarstvu sumnjaju da su falsifikovani.

Kako je kazao Šuvakov, tržiste udžbenika fokusira se na osnovnu školu na srpskom jeziku, a nacionalne manjine i deca sa specijalnim potrebama nisu "pokrivena kako treba", dok za srednje i stručne škole 90 odsto predmeta nema adekvatne udžbenike.

"Ideja novog zakona bila je da reši te probleme koji se javljaju na tržistu, ali do toga nije došlo. U poslednjem momentu pristigao veliki broj amandmana koji su na neki način pretili da uruše konstrukciju samog zakona i bilo je važno da se uzme još malo vremena da se razmotre ti amandmani koji mogu da prođu i zajedno sa podzakonskim aktima u narednom periodu i u narednih par nedelja očekujemo da se zakon vrati u skupštinsku proceduru", rekao je Šuvakov.

On je naveo da su amandmani koji su pristigli posledica pritiska interesnih grupa, jer je tržiste veliko budući da postoji 79 izdavača koji imaju licencu.

"Za osnovnu školu imamo preko 1.700 naslova, a kada imate tako haotično tržište imate situaciju u kojoj je teško biti i nastavnik i birati najbolji udžbenik", rekao je Šuvakov.

Na pitanje da prokomentariše to što je poslanik Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister, u pismu predsednici skupštinskog Odbora za obrazovanje izrazio je zabrinutost zbog žalbe Izdavačke kuće Klet na predlog zakona o udžbenicima, koji je u međuvremenu povečen iz procedure, Šuvakov je kazao da je "ovo tema od opšteg interesa i da je EK imala sugestije koje su imale veze sa udžbenicima za nacionalne manjine, ali da u vezi suštine samog zakona nije imala primedbe".

"Ovaj zakon nije u grupi onih koji treba da se usklade u procesu evropskih integracija, ali nikad nije loše da pošaljete i te zakone Evropskoj komisiji", rekao je pomocnik ministra.

On je naveo da slobodno tržiste ne postoji jer udžbenike bira nastavnik, a kupuje roditelj.

"Imate slučaj da su izdavačke kuće, a ja znam za najmanje dve, delile tablet računare nastavnicima koje njih izaberu, a onda su roditelji u obavezi da ih kupe", kazao je on.

On je naveo da novi zakon limitira poklone na 300 dinara i obavezuje izdavače da predstavljaju udžbenike u školama, a ne drugim mestima.

Šuvakov je kazao da pritisaka na ministarstvo ima kako medijski tako od dela stručne javnosti "na svaku moguću temu koja se otvori".

"Veliki interesi su u pitanju, bavimo se važnim stvarima i dobroje definisati sve pre nego povučemo bilo koji potez", poručio je Šuvakov.

On nije želeo da komentariše fizičke napade kojima je bio izložen navodeći da je istraga o tome u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: