"Vučić i Rama da pošalju signal saradnje"

Direktor Centra za južnoevropske studije u Gracu Florijan Biber izjavio je da bi premijeri Srbije i Albanije trebalo da pošalju signal da iskreno žele saradnju.

Izvor: Tanjug

Sreda, 27.05.2015.

09:25

Default images
Foto: Tanjug

U intervjuu za RTS, na pitanje šta bi bila najbolja vest sa susreta Vučić - Rama u Tirani, Biber kaže:

"Mislim da bi bilo najbolje da Aleksandar Vučić i Edi Rama ne zloupotrebe taj sastanak za domaću politiku, nego da pošalju signal da stvarno žele da sarađuju i da neće to biti samo platforma za neke sukobe".

Prema njegovim rečima, poznato je da Srbija i Albanija imaju različite stavove u vezi sa Kosovom, ali je potrebno raditi na zajednickim projektima, zajednickim idejama.

"U tom smislu treba raditi na razmeni mladih, na stvarima koje ce biti jako bitne. Možda najvažniji signal će biti da Vučić i Rama mogu da saraduju i da shvate taj odnos ozbiljno i da to nije nešto što će biti za domaću upotrebu", dodao je Biber.

Govoreći o spoljnoj politici Srbije u ovom trenutku, Biber kaže da postoji jasan signal da Srbija želi u EU, i to je prihvaceno sa svih strana od zemalja clanica Unije.

"Naravno, u nekim stvarima Srbija gleda više prema Rusiji. Zbog toga EU ima rezerve u pogledu do koje mere je Srbija stvarno opredeljena za evropsku integraciju. Naravno, ne traži se odluka ili Rusija ili EU, ali mislim da Brisel želi da zna koju vrstu odnosa Srbija ima sa Rusijom. To je možda najveći znak pitanja", smatra Biber.

Upitan da li misli da Srbija ne šalje dovoljno jasnu poruku, BIber odgovara da ponekad stižu različite poruke od premijera i od predsednika Srbije.

"I u tom pogledu ja bih rekao da signal nije uvek jasan", rekao je on.

Biber navodi da u EU sada nema velikog apetita za brzo proširenje zbog ekonomske krize i da veliki broj gradana EU ne želi proširenje, ali da postoji volja prema političkim elitama da se ipak to radi.

"Kriza u Makedoniji je dokazala da ako se predugo čeka može biti ozbiljnih problema. U tom smislu postoji shvatanje političara, da se proces integracija mora unapređivati, a mislim da za to postoji spremnost. I ceo samit prošle godine u Berlinu i ove godine u Becu šalju signal da postoji spremnost Unije i nekih bitnih članica da se taj proces dovede do kraja", smatra Biber

Na pitanje da li bi, ako bi se duže čekalo, to moglo da stvori nove krize, Biber kaže da je kriza reformi na prvom mestu.

"Ako se na članstvo bude cekalo 10-20 godina, ne znam šta je motivacija za reforme. Političkoj eliti u regionu najveća motivacija za reforme je članstvo u EU na kraju tog procesa. Ako se taj proces nikada neće završiti onda to naravno može da preti i reformama i odnosima u regionu. Jedna zemlja je član EU, druga nije...", smatra on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: