I desnica i levica bi da liče na Sirizu

Funkcioner Dveri Vladan Glišić je njihov program uporedio s programima Sirize i Podemosa, što za program Pokreta socijalista misli njegov član Nebojša Petrović.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

21:07

Default images

Oni su te stavove izneli u Temi dana B92, a povodom nedavno objavljenog istraživanja u kom se vidi da raste popularnost partija desničarske orijentacije.

Član starešinstva pokreta Dveri je naveo da ga rezultati istraživanja ne iznenađuju.

“Mediji su tek sad primetili nešto što se dešava već duže vreme i u Evropi. Dveri su zaslužne za rast desnice u Srbiji, sve što je 15 godina pričano kao san Srbije, kao put za Evropskoj uniji je doživelo kolaps i ljudi hoće da čuju naše ideje koje su suprotne od tih“, rekao je Glišić.

Petrović je ipak u istraživanju video podatke koji mu se čine interesantnijim.

“Jačanje desnice je isforsirana tema u javnosti, meni je jači utisak iz tog istraživanja da vladajuća koalicija ima 50% podrške, što je više nego kada su održani izbori. Utisak je i to što cenzus ne bi prešla stranka bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, SDS. Što se tiče desnice, Dveri i DSS su već bili na izborima u Zemunu 2013. godine i osvojili su preko 6% glasova. Radi se o dve dobro ukomponovane stranke, imaju prostora na političkoj sceni, ali je veće iznenađenje u vezi sa SRS i za fenomen Vojislava Šešelja“, kaže Petrović.

Desnica u Srbiji se čini podeljenom na dva pravca, onaj kojim ide SRS i onaj koji zastupaju DSS i Dveri.

“Od 2011. godine pozivamo na okupljanje patriotskih snaga, rezultat toga je i Patriotski blok koji smo formirali sa DSS. Poslali smo ponudu i SRS, ali nismo dobili odgovor. Ovo što se sada dešava je trend u Evropi, u Španiji imamo Podemos, u Grčkoj Sirizu, što se tiče nacionalnih vrednosti tu smo identični, a ako pogledate naš ekonomski program, on je uglavnom levičarski“, objašnjava Glišić.

Na to je usledio odgovor narodnog poslanika iz Pokreta socijalista.

“Aleksis Cipras i Siriza su prijatelji Pokreta socijalista, ja ću pokloniti gospodinu Glišiću naš manifest pa možda i mi dobijemo poziv za Patriotski blok. Ne bih mogao da kažem da su levica i desnica bliske, to je nemoguće spojiti. Levica i desnica se možda nalaze na nekim istim tačkama. Ipak, Pokret socijalista je u koaliciji sa SNS i zajedno vodimo oporavak Srbije“, rekao je Petrović.

Na pitanje da li bi Pokret socijalista, kad već deli sa Dverima određene ideološke principe, mogao da bude saveznik, Glišić je odgovorio da postoji uslov za to.

“Što se tiče anketa, one danas jesu, sutra nisu, mi idemo kroz narod i vidimo da imamo podršku i stalno upućujemo poziv svim patriotskim snagama i ljudima dobre volje da nam se pridruže. Pokret socijalista bi mogao da bude saveznik, ali ukoliko bi izašao iz ovakve vlade“, navodi Glišić.

Kao jedan od razloga uspona desnice navodi se i kampanja koju aktuelna vlast usmerava ka bivšoj vlasti, oličenoj u Demokratskoj stranci.

“Ni na koji način nismo promašili metu, destrukcija koja je načinjena za vreme vladavine DS je toliko duboka da ćemo morati izvestan period da se bavimo time šta su demokrate radile. Na osnovu onoga što su radile, ni na koji način ih ne bih okarakterisao kao moguće partnere“, naveo je Petrović.

Prema Glišićevim rečima, ekstremizam ne treba povezivati sa desnicom.

“Imamo vlast samo u Bačkoj Palanci, ali ona treba da bude potvrđena na sledećim izborima. Mi tek pokazujemo naš kapacitet i zahtevamo da se vodi politika u interesu građana, a ne u interesu EU. DS je 2008. godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, a SNS ga sada primenjuje. Imamo isti odnos prema njima, oni su prošlost, mi smo politička budućnost. Ekstremizam nema veze sa nama, taj imidž su nam dali mediji, mi više od 10 godina učestvujemo u velikim mitinzima na ulicama i nikada nije bilo nikakvog ekscesa“, istakao je Glišić.

Poslanik Pokreta socijalista rekao je i da levičari moraju da prihvate da budžet Srbije ne može da istrpi sve levičarske principe.

“Nadam se da je ulica daleko iza nas u političkoj borbi. Sve što radi vlada je u pravcu da Srbija postane pravedna država, a smanjenje plata i penzija je jedna gorka pilula za svakog levičara, ali on mora da je proguta jer je svestan da je to moralo da se uradi“, naveo je Petrović, a na pitanje novinara B92 Aleksandra Miladinovića da li je desnica ojačala jer pojedini levičari, poput njega, obavljaju pet funkcija i zarađuju više od dve hiljade evra mesečno, Petrović je rekao da slučaj jačanja desnice ne može da se poveže ni sa jednim pojedinačnim slučajem nekog funkcionera levičarskih stranaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: