Kremlj: U Rusiji 67 'stranih agenata'

Kremlj odbacuje kritike ruskih zakona kojima se NVO označavaju kao strani agenti i nepoželjne organizacije, navodi portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

16:08

Default images
Foto: Gettyimages

"Oni koji imaju zabrinutosti mogu da ih formulišu jasno. To mora da bude zasnovano na konkretnim činjenicama", istakao je Peskov.

Portparol Kremlja je rekao da je specifični kriterijum da li neka organizacija prima novac iz inostranstva, ili ne njeno stavljanje na listu "stranih agenata", preneo je TASS.

"Ukoliko ona prima sredstva iz inostranstva, onda je 'strani agent' u skladu sa zakonom", objasnio je Peskov.

"Ukoliko se našla na listi, ali nije primila nikakva sredstva iz inostranstva, onda postoje pravne osnove da se to ospori na sudu", dodao je Peskov.

Prema njegovim rečima organizacija koja prima novac iz inostranstva i uključena je u politiku treba da se deklariše kao "strani agent".

"To ne znači da je ova aktivnost zabranjena", naveo je Peskov, upozoravajući protiv izvrtanja činjenica.

Peskov je naglasio da dva zakona ne zamenjuju jedan drugi.

"'Nepoželjne' su one organizacije koje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost i nacionalne interese. 'Agenti' ne predstavljaju obavezno pretnju. To su potpuno dve različite stvari", dodao je Peskov.

U Rusiji trenutno postoji 67 NVO koje se vode kao "strani agenti".

Zaštitnica za ljudska prava Rusije Ela Pamfilova kritikovala je ranije u toku dana zakon koji je nedavno potpisao ruski predsednik Vladimir Putin, a koji omogućava vlastima da zabrane međunarodne nevladine organizacije označene kao "nepoželjne".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: