SAD: Rusi pale leševe svojih vojnika

Rusija toliko želi da sakrije učešće svoje vojske u Ukrajini da je kupila mobilne krematorijume kako bi uništila tela svojih poginulih vojnika, piše Blumberg.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

13:25

Default images
Foto: Beta, AP

Blumberg navodi da to tvrde poslanici SAD koji su ovog proleća putovali kroz Ukrajinu.

Sjedinjene Države i NATO dugo tvrde da se nekoliko hiljada ruskih vojnika bori uz separatiste u istočnoj Ukrajini, kao i da vlada Rusije ne samo da krije učešće svoje vojske, nego i smrt svojih vojnika.

„Ruski lideri su sve manje i manje sposobni da sakriju činjenicu da se njihovi vojnici bore i umiru u velikom broju u Ukrajini“, istakao je u martu zamenik generalnog sekretara NATO-a Aleksander Veršbou.

Kako se navodi, otuda i ekstremne mere kako bi se uništili dokazi.

„Rusi pokušavaju da sakriju svoje žrtve tako što sa sobom nose mobilne krematorijume. Oni svoju umešanost ne kriju samo od sveta već i od ruskog naroda“, navodi predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za oružane snage, republikanac Mek Tornberi.

Tornberi ističe da je video dokaze o krematorijumima i od izvora iz SAD, ali i iz Ukrajine. On, kako navodi, ne može da daje više detalja o poverljivim informacijama, ali kaže da veruje u te izveštaje.

Predstavnik Set Maulton, bivši oficir vojske SAD i demokrata u Odboru Predstavničkog doma za oružane snage, bio je sa Tornberijem u Ukrajini krajem marta. On je tada tvitovao o mobilnim krematorijumima, ali nije otkrio svoje izvore.

Kako ističe, te informacije nisu došle samo sa ukrajinske strane.

„Čuli smo o tome iz više izvora dok smo bili tamo, dovoljno da budem siguran u istinitost informacije“, ističe Multon.

I Tornberi i Multon su saglasni sa procenama Veršboua da ruski predsednik Vladmir Putin pokušava da održi privid da se njegovi vojnici ne bore u Ukrajini.

Prema Multonovim rečima, dokazi o mrtvim ruskim vojnicima bi izazvali Putinu probleme u njegovoj zemlji.

Ruski i ukrajinski blogeri i aktivisti zbog toga sastavljaju listu ruskih vojnika ubijenih u Ukrajini, uključujući i detalje o njihovoj službi, kao i okolnosti njihove smrti. Osim toga, nove organizacije u Rusiji koje predstavljaju porodice vojnika izašle su u javnosti i izazvale Putinovu zvaničnu priču.

„Rusija očigledno ima problema u svojoj zemlji zbog žrtvi koje imaju u tom ratu. Činjenica da su se okrenuli spaljivanju tela svojih vojnika je užasavajuće i sramno“, navodi Multon.

Postojali su nepotvrđeni izveštaji o tome da Rusija koristi mobilne krematorijume već mesecima, uključujući i snimke koji su dospeli u javnost, a na kojima se to vidi. Međutim, nikada poslanici SAD nisu zvanično potvrdili da američki zvaničnici veruju u te tvrdnje.

Direktor ukrajinske bezbednosne službe Valentin Nalivajčenko rekao je u januaru da je sedam krematorijuma na kamionima u periodu od četiri dana prešlo u njegovu zemlju.

„Svaki od tih krematorijuma može da spali osam do deset tela dnevno“, rekao je on tada.

Za mnoge u Vašingtonu ruske žrtve predstavljaju retku Putinovu slabu tačku, onu koju bi trebalo koristiti, osim obezbeđivanja oružja ukrajinskoj vojsci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: