"Čvrsto liderstvo BG i PR donosi rezultat"

Šef UNMIK-a Farid Zarif izrazio je žaljenje što još nema rezultata kad je reč o uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

23:42

Default images

On je ukazao da je potrebno čvrsto liderstvo i Beograda i Priština kako bi se postigli pomaci u tehničkom dijalogu i došlo do konkretnih rezultata.

Kada je reč o osnivanju specijalnog suda za zločine OVK, Zarif je naglasio da je na sastancima sa kosovskim političkim rukovodstvom izneo jasno očekivanje međunarodne zajednice i rođaka žrtava zločina da neće doći do odgađanja u koracima prištinskih vlasti u cilju formiranja ovog suda.

On je, takođe, ukazao da je potreban brz napredak u rasvetaljvanju sudbine nestalih lica radi daljeg pomirenja.

Incidenti usmereni protiv povratnika su posebno uznemirujući , rekao je Zarif, dodajući da je sa kosovskom vladom dogovoreno raspoređivanje dodatnih policijskih jedinica snaga u KLini, gd eje registrovan veći broj napda na povratnike.

Zarif je naveo da su regionalni lideri uključujući kosovske zvaničnike osudili pogubni oružani napad izveden u Kumanovu ranije ovog meseca.

Takođe, dodao je da su UN zatražile sveobuhvatnu i nezavisnu istragu o tim događajima.

Šef UNMIK-a je ocenio da je ohrabrujući znak to što su između Beograda i Prištine u proteklim mesecima uspostavljeni kontakti na lokalnom nivou, kao i u evropskim institucijama na najvišem političkom nivou, i u tom kontekstu pozdravio dva sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Ise Mustafe u februaru i aprilu u Briselu.

"Nadam se da će budući sastanci dovesti do konkretnih dostignuća i preduzimanja daljih koraka u cilju punog sprovođenja Briselskog sporazuma postignutog u aprilu 2013. godine", rekao je Zarif.

On je, u ime UNMIK-a, ohrabrio političke lidere u Beogradu i Prištini da pokažu kreativnost u identifikovanju oblasti od zajedničkog interesa.

Zarif je ocenio kao ohrabrujuće i prijavljivanje kandidata za sudije i tužioce na Kosovu i izrazio nadu da će se taj proces uspešno odviti, naročito kad je reč o utvrđivanju kompetentnosti kandidata.

Takođe je pozdravio razvoj praktične saradnje između gradonačelnika severne i južne Mitrovice.

Zarif je kao jedan od glavnih izazova sa kojima se suočava ceo region, pa i Kosovo, naveo borbu protiv radikalizacije i ekstremizma, primetivši da kosovske vlasti ulažu napore u tom smislu i pokazuju spremnost za regionalnu saradnju.

"Očekujem nastavak regionalne saradnje u tom cilju uz učešće kosovskih vlasti", rekao je Zarif.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: