"Crna Gora u NATO do kraja godine"

Predsednik Italije Serđo Matarela ocenio je da je Crna Gora spremna za članstvo u NATO-u, dodavši da je uveren da će pozivnicu za ulazak dobiti do kraja godine.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

15:25

Default images
Serðo Matarela u Skupštini Srbije. Foto: Tanjug

Matarela boravi u zvaničnoj poseti Crnoj Gori i prvi je predsednik Italije koji je posle 32 godine posetio Crnu Goru. Pre njega, to je učinio Sandro Pertini 1983. godine.

Susreti zvaničnika na visokom nivou su, međutim, učestali, posebno od referenduma o državnoj nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

Matarela je novinarima na Cetinju posle susreta s crnogorskim predsednikom Filipom Vujanovićem rekao da dve zemlje imaju jake istorijske veze, da dobro sarađuju u ekonomiji i pravdi, i da imaju "zajedničku budućnost" u EU i NATO-u.

Italijanske investicije u Crnu Goru u poslednjih deset godina vredne su 580 miliona evra. Italija je u poslednjih pet godina najveći investitor u državi, zvanični su podaci.

Osim s Vujanovićem, Matarela će se sastati sa crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem i predsednikom skupštine Rankom Krivokapićem.

Pročitajte još: Predsednik Italije Serđo Matarela je tokom posete Srbiji poručio poslanicima Skupštine da podrška njegove zemlje evrointegracijama Srbije neće izostati.

Osim toga, Matarela je u Beogradu izjavio da Italija podržava stav da što pre treba otvoriti prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: