Linta ogorčen zbog Kapetana Dragana

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta izrazio je ogorčenje zbog odluke Australije da Hrvatskoj izruči Kapetana Dragana.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.05.2015.

14:37

Default images
Foto: Beta, AP

Neverovatno je da su Vlada i Vrhovni sud Australije prihvatili hrvatski zahtev za izručenje Kapetana Dragana za navodne ratne zločine koji nisu obrazloženi, niti je hrvatska vlast podnela ikakav dokaz o njegovoj umešanosti u njih, navodi Linta u saopštenju.

To potvrđuje i činjenica da Haški tribunal nikad nije podigao optužnicu protiv Kapetana Dragana za ratne zločine niti je tražio da bude uhapšen.

Zvanični Zagreb je pokrenuo istragu tek deset godina posle završetka rata u Krajini, podseća Linta i pita da li je jak hrvatski lobi ili neki moćan međunarodni centar uticao da Australija učini presedan jer u svojoj istoriji nikad nije izručila svog državljanina.

Predsednik Koalicija udruženja izbeglica smatra da niz činjenica potvrđuje da je hrvatsko pravosuđe etnički motivisano i da Kapetan Dragan, u slučaju izručenja, neće imati fer i pošteno suđenje.

Očigledna je namera hrvatske države da na osnovu lažnih dokaza osudi Kapetana Dragana kao ratnog zločinca samo zato jer je bio jedan od simbola otpora krajiških Srba Tuđmanovoj proustaškoj vlasti.

Jedini greh Kapetana Dragana, što se tiče hrvatske države, jeste što je došao u Krajinu 1991. godine da pomogne odbranu svog naroda u skladu sa propisima i zakonima o ratovanju, konstatuje Linta.

On takođe ocenjuje da zbog toga deluje veoma čudno da je pravnik iz krajiške organizacije "Veritas" izjavio u jednim dnevnim novinama da je još pre četiri godine savetovao Kapetana Dragana da dođe u Hrvatsku na suđenje.

Hrvatska očekuje da joj Australija izruči Dragana Vasiljkovića, zvanog kapetan Dragan, do 15. jula, saznala je Hina iz Ministarstva pravosuđa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: