Đukanović: Ugledajte se na nas

Crna Gora je dala prioritet vojnom savezu sa Zapadom, pre svega, zbog bezbednosti i stabilnosti regiona, izjavio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.05.2015.

10:49

Default images
Foto: Beta/AP

On je ponovio uverenje da će poziv državi za pristupanje Alijansi uslediti do kraja godine.

Predsednik vlade smatra da će to biti siguran stabilizator za region i ohrabrenje za proevropske snage u svim zemljama regiona.

"Istorija je pokazala da na Balkanu nikada nije bilo samoregulatornih mehanizama za prevenciju konflikata. Zato i danas zaostajemo za razvijenom Evropom. Evroatlantske integracije su po nama drugo ime za stabilnost Balkana", kazao je Đukanović u intervjuu za italijansku "Stampu", ističući da veruje da će i Srbija na kraju krenuti tim putem.

Odgovarajući na pitanje na koji način želi da sačuva ravnotežu između Evrope i Rusije, imajući u vidu i tenzije u Ukrajini, te na opasku da su odnosu Crne Gore sa Rusijom ipak intenzivni, premijer je podsetio da je Rusija zemlja koja je imala važnu ulogu u procesu obnove crnogorske državnosti što, kako je dodao, ne zaboravljaju.

"Kao jedna od ključnih svetskih zemalja, Rusija normalno ima svoje interese. Ali i male zemlje kao što je Crna Gora imaju svoje. Mi smo odabrali za strateške pravce državne politike članstvo u NATO i EU. Ne protiv bilo koga, već za sebe. Odnosi Rusije i Zapada nikada nisu bili jednostavni, pa nisu ni danas", kaže Đukanović.

Premijer podseća i da je Crna Gora bila najmanja i jedna od najnerazvijenijih jugoslovenskih republika i ocenjuje da je danas, tek devet godina od kako je međunarodno priznata država, vodeća ekonomija na Zapadnom Balkanu.

Kada se danas kaže Crna Gora, ističe Đukanović, asocijacija je "uspešna evropska priča na Balkanu, sidro stabilnosti regiona”...

"Međuetnički sklad je učvrsćen u našoj zemlji...Kod nas složno žive i Crnogorci i Srbi, Albanci, Bošnjaci, Hrvati... To je evropska legitimacija današnje Crne Gore. Mislim da nije neskromno reći da bi naši susedi mogli da se ugledaju na nas", poručuje on i dodaje da želi da veruje da region ide tim putem, bez obzira na otvorena pitanja koja prete da zaustave ili vrate unazad "balkanski evropski voz".

Đukanović, prenose mediji u Crnoj Gori, ističe i da država "drži dobar tempo" u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom i napominje da novi pristup u politici proširenja EU počinje upravo s Crnom Gorom.

"Mi smo prva zemlja koja je otpočela pregovore s poglavljima vezanim za vladavinu prava - 23 i 24. Za dosadašnje nove članice to su bila poglavlja koja se posljednja otvaraju. Za nas je važniji sam proces od krajnjeg cilja. Fokusirani smo na reforme. Nastavićemo u tom ritmu", obećava Đukanović i ističe da je sada fokusiran na obaveze koje su pred zemljom u procesu pristupanja Alijanski i Uniji i da, ukoliko u tome uspeju, daleko je manje važno ko je na vrhu političke piramide u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: