Opet odloženo suđenje Stanišiću

Objedinjeno suđenje nekadašnjem šefu Resora Državne bezbednosti Jovici Stanišiću i bivšoj sekretarki Vlade Srbije Živki Cici Knežević, odloženo je za 9. jul.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

11:56

Default images
Foto: Tanjug

Osim toga, to suđenje obuhvata i još desetak nekadašnjih funkcionera SPS za nezakonitu dodelu državnih stanova.

Suđenje u Višem sudu u Beogradu nije moglo da se održi, jer je izostao optuženi Mihalj Kertes, bivši direktor Savezne uprave carina, kao i njegov branilac.

Oni su izostali zbog sednice po žalbama u Apelacinom sudu, koji se protiv Kertesa i vodi zbog šverca cigareta tokom devedesetih u slučaju "Stojčić".

Pored toga, komisija veštaka nije sudu još dostavila nalaz i mišljenje o sposobnosti Stanišića da učestvuje u postupku s obzirom na njegovo zdravstveno stanje.

Sud je u martu naložio komisiji veštaka da opredeli da li će i kada Stanišić biti sposoban da iznese odbranu i prati suđenje, pošto su njegovi advokati obavestili sud da mu je zdravstveno stanje jako loše.

Sudski postupak protiv bivšeg šefa DB aktiviran je nakon desetak godina, jer mu se sudilo u Haškom tribunalu pred kojim je oslobođen optužbi.

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je nakon toga odluku kojom je krivični postpak protiv Stanišića spojilo sa postupkom protiv Kneževićeve i ostalih optuženih za zloupotrebu službenog položaja.

Zbog nelegalne dodele državnih stanova u tom procesu se sudi bivšim funkcionerima SPS-a i JUL-a, kao i udovici bivšeg predsednika SRJ Slobodana Miloševića i nekadašnjoj predsednici JUL-a Miri Marković, kojoj se zbog bekstva sudi u odsustvu.

Optuženi za nelegalno prisvajanje stanova iz Fonda Vlade Srbije 2000. godine su i Branislav Ivković, Miloš Lončar, Danilo Pantović, Petar Zeković, Zoran Perić, Miloš Batina i Milun Milošević.

Protiv Bratislave Bube Morine postupak je obustavljen zbog apsolutne zastarelosti krivičnog gonjenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: