Ko će da kupi državne medije?

Agencija za privatizaciju trebalo bi ove nedelje da objavi prodaju prvih medijskih kuća od 72 medija u državnom vlasništvu.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

20:25

Default images

Proces privatizacije medija započet 2007. godine trebalo bi uskoro da bude sproveden do kraja, a primer koga se svi plaše je TV Čačak.

“Televizija je ugašena i mogu da kažem da je Čačak i ovaj deo Srbije ostao bez jednog od najkvalitetnijih medija“, navodi Predrag Živković, producent TV Čačak.

To je rezultat prethodnog kruga privatizacije, od pre nekoliko godina. Na Televiziji Pančevo se plaše da bi mogli da dožive sudbinu kolega iz Čačka.

Do sada se kao zainteresovan za kupovinu te televizije javio samo Zoran Majdak, protiv koga je 2013. godine Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu zbog SMS glasanja na radiju i televiziji kojim su građani varani.

Glavna urednica Nevena Simendić ističe da bi Pančevo izgubilo gradsku televiziju.

“To ne bi ni imalo veze sa Pančevom, to znači samo iskorišćavanje dozvole za emitovanje. RTV Pančevo ne bi trebalo da se pretvori u SMS provajdera ili već ne znam kako se to zove“, navodi Simendićeva.

U Agenciji za privatizaciju, našoj televiziji je kratko rečeno da svako može da se prijavi u privatizacionom procesu i da se proverava samo poreklo novca.

“Povezivanje sa tim miljeom da je neko osumnjičen, pa optužen i tako dalje, još na kraju krajeva pojačava našu sumnju da to neće biti dobro. Mi imamo pravo da građanima ovog grada kažemo šta se dešava“, ističe Simendićeva.

U privatizaciji Studija B se ne pominju kontroverzni kupci, ali ostaje pitanje koliko će novi vlasnik biti zainteresovan za koncept gradske televizije. Direktorka te kuće Ivana Vučićević je optimista i kaže da u proces prodaje ulaze sa 190 zaposlenih.

“Nadam se da će to negde biti i odluka novog vlasnika da zadrži sve ono što jeste brend i što predstavlja Studio B. Ono što je naša želja, što je moja želja jeste da zaista se zadrži ovaj broj zaposlenih“, kaže Vučićevićeva.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović smatra da je važna privatizacija državne agencije Tanjug.

“Privatizacijom Tanjuga doći će se do jedne realno mnogo bolje situacije u kojoj će zapravo odlučivati tržište, a ne država“, kaže Obradović.

Vršiteljka dužnosti direktora Tanjuga Branka Đukić nije želela pred kamere, gde bi govorila o privatizaciji, već je samo kratko mejlom rekla da posle 17 godina poslovanja "u minusu", ta agencija petu godinu zaredom posluje pozitivno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: