Romi iz "Belvila" dobili stanove

U nove socijalne stanove uselilo se 12 romskih porodica koje su raseljene iz nehigijenskih naselja kod Belvila i ispod mosta Gazela.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.05.2015.

14:20

Default images
Foto: Tanjug

Ključeve i ugovore o korišćenju stanova uručili su im gradonačelnik Beograda Siniša Mali i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

Foto: Tanjug
Zgrada za socijalno stanovanje u Orlovskom naselju izgrađena je u okviru projekta "Sagradimo dom zajedno", koji finansira EU sa 3,6 miliona evra, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Gradom.

Davenport, uručujući ključeve stanova, rekao je da je izgradnja socijalnih stanova način da se pomogne poboljšanju uslova stanovanja romske populacije.

"Obezbeđenje stambenih uslova je neophodno za poboljšanje kvaliteta života Roma i njihovu veću integraciju u društvo", rekao je Davenport.

On je dodao da je stambeno zbrinjavanje 12 romskih porodica prvi i ohrabrujući korak da treba da se nastavi sprovođenje projekta "Sagradimo dom zajedno".

"Delegacija EU je potpuno posvećena nastavku tog projekta i želim vam sreću u novim stanovima, kao i da se i druge porodice uskoro usele u njihove stanove. EU će nastaviti da pruža pomoć Romima, ali i drugim društvenim grupama", poručio je Davenport.
Foto: Tanjug
Gradonačelnik Siniša Mali rekao je da je grad preuzeo obavezu za zbrinjavanje 170 porodica tokom ove i sledeće godine i najavio da će do kraja 2015. ukupno 68 porodica dobiti ključeve stanova.

Kako je dodao, za 54 porodice već je rešeno stambeno pitanje, a naredne godine biće obezbeđen adekvatan smeštaj za još 48 porodica.

"Kada pogledate smeh ove dece i sreću ovih ljudi, shvatite da činimo pravu stvar i brinemo o onima kojima je pomoć najpotrebnija", rekao je Mali i dodao da Grad i Delegacija EU na pravi način pokazuju koliko brinu o romskoj populaciji.

Prezicirajući da se nove zgrade grade u Jabučkom ritu i u Mislođinu kod Obrenovca, Mali je istakao da će Grad i ubuduće biti posvećen inkluziji Roma i obezbeđivanju adekvatnog smeštaja za romske porodice koje zive u nehigijenskim naseljima.

Predstavnik porodica Bekim Gaši zahvalio se u ime svih useljenih gradonačelniku i šefu Deleacije EU što su im omogućili rešenje stambenog pitanja.

Izgradnja zgrade u Orlovskom naselju trajala je 180 dana i završena je sredinom januara, vrednost donacije iznosila je 270.000 evra, a Grad Beograd je obezbedio dozvole za gradnju i povezivanje zgrade na infrastruktuirne priključke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: