"Rama preti Vučiću makedonskim scenariom"

Albanski premijer Edi Rama mora da pokuša da nagovori srpskog premijera Aleksandra Vučića da "okrene leđa" Moskvi i da "stane u red za prijem u NATO".

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

18:03

Default images
foto: Tanjug

To je stav koji je dan pre posete predsednika Vlade Srbije Tirani izneo ruski portal Regnum, uz napomenu da ako se to dogodi, antiruski front će dobiti veoma važnog i uticajog balkanskog igrača.

Regnum piše da u Beogradu ne isključuju da na Vučića u Tirani može biti izvršen veoma jak pritisak, da mu mogu zapretitii da će mu "napraviti makedonsku varijantu" i "podići na noge" onaj deo južne Srbije gde većinu čine Albanci.

"Sada su spremni na borbu protiv Beograda uz podršku kosovskih Albanaca na čelu sa sadašnjim ministrom spoljnih poslova Kosova Hašimom Tačijem. On je uticajan čovek i veliki drug albanskog premijera. Tandem Rama–Tači ima jedan konkretan zadatak – da Beograd zauvek odbaci Kosovo", navodi se u analizi.

Regnum piše da se Rama smatra "glavnim sponzorom 'kosovskog i albanskog projekta'".

"On se aktivno zalaže za projekt 'velike Albanije' i čini sve da ujedini pod jednom zastavom sve Albance koji žive u Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori i Grčkoj. On plaši i iritira Beograd. Ali, Brisel i Vašington teraju srpskog premijera da razvija odnose sa susedima", navodi portal.

Regnum piše da Rama "precizno ispunjava naloge svojih pokrovitelja" Baraka Obame i Džozefa Bajdena, koji su "odavno stavili pod kontrolu veći deo bivše Jugoslavije".

"Americi i EU se potčinjavaju Slovenija, Hrvatska, BiH, Crna Gora i Makedonija. Ostala je samo Srbija, a i ona je bez Kosova", piše portal i dodaje da srpski lideri žele da Srbija uđe u EU, ali uz otvorenu saradnju s Rusijom. A to iritira Vašington, navodi se u analizi.

Regnum piše da "mnoge američke korporacije koje finansiraju i Tačija i Ramu i makedonskog opozicionera Zorana Zaeva maštaju da ispod cene kupe prirodne resurse na Kosovu".

"Zbog toga se i organizuju obojene revolucije i makedonski majdani", zaključuje portal.

Autor navodi da Vučić ima težak zadatak i da odlično razume da ako želi da se održi na vlasti i ne pokvari svoj imidž na Zapadu, mora da "vešto manevriše" i u sopstvenoj zemlji.

Regnum piše da se u Beogradu pitaju da li će nemačka kancelarka Angela Merkel doći u Beograd pre posete Vučića Vašingtonu ili posle.

"Ako bude potrebno da hitno obradi Vučića, doći će veoma brzo, a da ako bude potrebno 'dodatno ubeđivanje', posle razgovora s Bajdenom, onda tek u junu", piše u tekstu.

Portal navodi tvrdnje lidera radikala Vojislava Šešelja da je CIA već pripremila plan "Orao" - terorističke napade u Beogradu s velikim brojem žrtava, a zatim podizanje Albanaca na jugu Srbije, po scenariju koji je nedavno bio organizovan u Kumanovu.

"Vučiću mogu da stave ultimatum u Vašingtonu: Ako hočeš da ostaneš na vlasti, prihvati naše uslove i odbaci saradnju s Rusijom. Ako ne poslušaš, Srbiju čeka 'makedonska varijanta'", piše ruski portal.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

120 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: