Vučić i Rama - šta će biti na stolu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boraviće naredna dva dana u Tirani, a razgovori sa albanskim kolegom Edijem Ramom biće pod posebnom lupom svetske javnosti.

Izvor: B92

Utorak, 26.05.2015.

11:37

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

U prvu posetu srpskog premijera Albaniji u istoriji Vučić stiže u vreme "nove krize na Balkanu" i šest meseci nakon razmene oštrih reči premijera u Beogradu.

Tada su svetski mediji pisali o krhkim odnosima dve zemlje i napetoj atmosferi na konferenciji za medije, uz komentare da je "propuštena šansa". Međutim, sa obe strane sada stižu mnogo blaži tonovi.

Gostujući na TV B92 Vučić je rekao da nema nikakvih teških poruka iz Beograda, dok je Rama poručio da Srbija i Albanija treba da budu na Balkano ono što su Francuska i Nemačka bile u Evropi.

Srpski, albanski i strani analatičari su proteklih dana posetu najavljivali kao veoma važnu za region, a generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović naveo je da, osim o uspostavljanju boljih odnosa, srpski premijer želi da razgovara i o "svemu što nas trenutno deli".

"Ima tema o kojima se prosto mora razgovarati, a o kojima se neće složiti ni kada budu razgovarali i jednom i dva i tri puta. Ali dokle god razgovaraju, važno je da razumemo da je to dobra stvar", rekao je Svilanović za "Dojče vele".

Agencija Frans pres je proktelih dana istakla da je cilj posete da "popravi krhke odnose dve balkanske zemlje", spominjući i ekonomske teme.

Upravo to bi mogle da budu ključne teme na stolu, kada se susretnu Vučić i Rama.

Beogradski "Danas" navodi da će se pre svega razgovarati o izgradnji auto-puta Niš - Priština do luke u Albaniji, kao i o rekonstrukciji pruge preko Kosova do Albanije.

Prema saznanjima ovog lista, infrastrukturni projekti biće među najvažnijim temama, a odlazak u Tiranu potvrdila je za "Danas" i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, građevine i infrastrukture, koja će biti u Vučićevoj delegaciji.

Podsetimo, Mihajlovićeva je u februaru i najavila predstavljanje projekata pruge i auto-puta Niš - Tirana, a mapu sa rekonstrukcijom putnog i pružnog koridora Srbija - Crna Gora - Albanija Vučić je još u avgustu 2014. godine predstavio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

"Kada jedan put treba da krene iz Albanije ka Evropi, on prolazi kroz Srbiju, a kada Srbija želi da pokaže da jeste faktor stabilnosti, onda sasvim sigurno razvija infrastrukturne projekte u celom regionu", rekla je ministarka danas i podsetila da već postoji zajednička radna grupa o infrastrukturnim projektima.

I mediji u Tirani imaju slična saznanja, pa portal "24 ore" navodi da Albanija i Srbija imaju ključnu ulogu u održanju stabilnosti i mira na Balkanu i da su to "geostrateški veoma važne zemlje".

"U svetlu takve geopolitičke situacije, indikativan za trend odnosa dve zemlje biće to da li će ili neće uskoro biti predstavljeni zajednički projekti o kojima se pričalo u avgustu u Berlinu", piše ovaj portal.

Albanski ambasador u Beogradu Iljir Bočka naveo je da veruje da će "glavne teme biti zajednički strateški projekti u oblastima infrastrukture i energetike, koji bi bili delom finansirani iz EU".

"Strateške investicije bi mogle da nas odvedu dalje na putu ka stabilnsoti i bezbednosti i približavanju Evropi. O tome su Vučić i Rama pričali i u Briselu", rekao je Bočka.

Inače, albanski mediji ističu da Kosovo nije "jedina jabuka razdora" između dve zemlje, već da su kontroverzna i pitanja odnosa Srbije prema NATO-u i evropskoj politici i sankcijama prema Rusiji.

"Nadamo se da ćemo imati sve manje takvih tema i da ćemo više pažnje posvetiti zajedničkom interesu razvoja naših zemalja i čitavog regiona", rekao je Bočka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: