Ko je Duda, novi predsednik Poljske

Donedavno relativno nepoznat, kandidat nacionalno-konzervativne Stranke za pravo i pravdu Andžeja Duda osvojio je pobedu na predsedničkim izborima u Poljskoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

14:38

Default images
Foto: Beta/AP

To bi moglo promeniti dosadašnju politiku najveće ekonomije istočne Evrope prema EU i ugroziti njen ulazak u evrozonu.

Duda (43), koji je sa 53 osto osvojenih glasova juče pobedio dosadašnjeg poljskog predsednika Bronjislava Komorovskog, u predizbornoj kampanji istakao je da bi Poljska trebalo da uvede evro „tek kada svi Poljaci budu zarađivali koliko i oni na Zapadu“, prenosi „Dojče vele“.

Stranka za pravo i pravdu, naime, nije toliko entuzijastična kada je reč o razvoju odnosa sa Briselom i smatra da bi prioritet Varšave trebalo da budu lični interesi, navodi Rojters.

Nekadašnji pravni savetnik konzervativnog predsednika Leha Kačinjskog, koji je poginuo u padu aviona u Rusiji 2010. godine, vidi sebe kao njegovog duhovnog i političkog naslednika jer mu je, kako tvrdi, Kačinjski dva dana pre poletanja rekao da se pripema smena generacija i da će Duda i njegove kolege preuzeti odgovornost za budućnost zemlje u svoje ruke.

Pobeda na predsedničkim izborima kandidata Stranke za pravo i pravdu, koju sada predvodi Jaroslav Kačinjski, brat bivšeg predsednika, može uticati i na njenu pobedu na predstojećim parlamentarnim izborima, zakazanim na jesen, a to postavlja pitanje ostanka Poljske u EU.

Duda je, međutim, u predizbornoj kampanju pažljivo izbegavao napade na EU, protiv koje, kako je rekao, nema ništa dok su Poljaci „jaka, sposobna država u središtu ujedinjene Evrope".

Novi šef države će sada biti vrhovni zapovednik oružanih snaga, koordinisati spoljnom politikom zajedno sa ministrom spoljnih poslova, potpisivati zakone i stavljati veto na njih, a moći će da izrađuje nacrte sopstvenih zakona.

Takođe, novi predsednik Poljske biće imenovan za šefa poljske centrane banke.

Navedena ovlašćenja "mladog", "mudrog" i "dinamičnog" političara, kako ga ocenjuje "Dojče vele", omogućuju mu da, zajedno sa svojom strankom, promeni odnos Poljske sa EU, koji je do sada uspostavljen na bliskoj saradnji sa Nemačkom i njenim drugim značajnim članicama.

Duda je, takođe, predložio da Poljska suzbije strano vlasništvo u bankarskom sektoru, koje čini dve trećine tog sektore.

Novi šef države podržao je i konverziju hipoteka izraženih u švajcarskim francima u poljske zlote što bi značilo gubitak milijarde zlota za banke i pozvao na uvođenje novih poreza bankama poput Mađarske.

"Mora se raditi na poljskoj ekonomiji, da bismo počeli da se približavamo realnom prosperitetu, a ne samo onom na papiru", rekao je Duda neposredno pred održavanje izbora.

Novi šef Poljske, koji će zvanično stupiti na dužnost 6. avgusta, rođen je u porodici akademika u Krakovu, gde je bio i član izviđača, navodi "Dojče vele".

U politiku je ušao neupadljivo početkom 21. veka, kada se angažovao u liberalnoj stranci "Unija slobode", ali tragove njegovog delovanja u toj stranci teško je naći jer, kako piše poljski „Njuzvik“, on pažljivo krije taj period svoje prošlosti.

Diplomirao je pravo, a potom stekao doktorat na Jagelonskom univerzitetu u Krakovu 2005. godine, otvorio advokatsku kancelariju i postao član i pravni zastupnik Poslaničkog kluba Stranke pravo i pravda, koja je pobedila na parlamentarnim izborima te godine.

Nakon toga, njegov uspon ide vrtoglavom brzinom - prvo je postao zamenik ministra pravosuđa, pa pravni savetnik predsednika Leha Kačinjckog, ali se vratio u Krakov nakon što je za novog predsednika izabran Bronislav Komorovski.

U Krakovu je nastavio da radi kao zastupnik i glasogovornik Stranke za pravo i pravdu, ali na njega više niko nije obraćao pažnju.

Tiho je proticala i njegova karijera u poslaničkom klubu konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu sve dok prošle godine Jaroslav Kačinjski nije objavio da će Duda biti predsednički kandidat te stranke.

U predizbornoj kampanji Duda je isticao da se Poljska ne sme deliti na bogate i siromašne, da će reindustrijalizovati zemlju, ojačati privredu i uvesti socijalnu pravdu u želji da „građanima Poljske želi vratiti dostojanstvo i samopouzdanje“.

Obećao je i da će pohađanje vrtića biti besplatno, kao i da će ukinuti pretplatu na radio i televiziju.

Stranku na čijem je čelu osnovala su 2001. godine braća Kačinjski kao zaštitnicu Poljske, zastupnicu „malog čoveka“ u borbi protiv „samovolje vlasti“i predstavnicu katoličkih vrlina: poštenja, ljubavi prema domovini i otvorenosti prema svetu dok god ona ne škodi otadžbini.

Porodica, posao i sigurnost su neke od vrednosti za koje se stranka zalaže, a koje je Duda i isticao u kampanji.

Njegova supruga Agata, s kojom je u braku 20 godina i ima kćerku, u prvi plan ističe pouzdanost kao najveću vrlinu svog partnera.

List „Frankfurter Algemajne Cajtung“ navodi da je Duda „čovek sa uzornom, konzervativnom biografijom“ dodajući i da je njegov deda bio „pripadnik konjice koji je 1920. jahao protiv Rusa, a 1939. protiv Nemaca“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: