Bitka za Palmiru:15 vazdušnih udara

Avioni sirijskog režima izveli su danas najmanje 15 vazdušnih napada u i oko grada Palmire, koji je u četvrtak pao u ruke snaga Islamske države (ID).

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

13:37

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Ovo su dosad najintenzivniji napadi snaga predsednika Asada na Palmiru, a u njima je poginulo i najmanje četvoro civila, dok su desetine povređene, ističe direktor Opservatorije za ljudska prava (OHR) Rami Abdel Rahman, a prenosi AFP.

Veruje se da je među pripadnicima ID bilo žrtava kada je pogođen jedan objekat vojne bezbednosti.

Napadi su bili usmereni na nekoliko delova grada, od kojih su neki veoma blizu arheoloških ostataka iz grčko-rimskog perioda, koji su na listi svetske baštine UNESCO-a.

Predstavnik sirijske vojske je potvrdio ove napade, dodajući da su na njihovom udaru i nalazišta prirodnog gasa u Al-Hailu, kao i svi putevi koji vode u Palmiru.

Prema jučerašnjem saopštenju OHR, otkad je osvojila Palmiru, ID je izvršila ekzekuciju nad 217 osoba, medu kojima je bilo 67 civila, uključujući i 14 dece. Neka od pogubljenja su izvršena odsecanjem glave.

Rami Abdel Rahman takođe saopštava da je ID u Palmiri uhapsila oko 600 ljudi.

Sirijskih državni mediji su objavili kako su pripadnici ID u Palmiri pobili najmanje 400 civila, većinom žena, dece i staraca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: