Kameron: Ko može na referendum o EU

Britanski pemijer Dejvid Kameron objavio je pravila koja određuju ko će moći da glasa na referendumu o članstvu te zemlje u EU.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

07:15

Default images
Foto: Beta/AP

Prema tim pravilima, pravo glasa neće imati većina građana zemalja Unije koji žive u Britaniji.

Kameronova kancelarija je saopštila da će samo oni koji imaju pravo glasa na nacionalnim izborima u Britaniji, članovi Gornjeg doma parlamenta i građani Gibraltara moći da glasaju na referendumu, koji bi trebalo da se održi krajem 2017. godine, prenela je agencija Rojters.

"Ovo je velika odluka za našu zemlju, koja se odnosi na budućnost Ujedinjenog Kraljevstva. Zato mislimo da je važno da su Britanci, Irci i građani Komonvelta oni koji odlučuju", naveo je neimenovani izvor iz Kameronove kancelarije.

Britanski premijer namerava da sledeće nedelje poseti glavne gradove Danske, Holandije, Francuske, Poljske i Nemačke, gde će liderima izneti svoj stav da je potrebno da se EU reformiše.

Kameron se nada da će lično razgovarati sa svim liderima 27 zemalja članica EU pre sastanka Evropskog saveta krajem juna gde će, kako se očekuje, detaljnije izneti svoj plan reformi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: