Zvornik u vezi s ratištem u Siriji?

Ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da BiH mora naći rešenja za borbu protiv terorizma koji sve više postaje problem BiH.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.05.2015.

16:00

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

"Imamo ideologiju koja prihvata, podržava, podstrekava i finansira terorizam i ne možemo dozvoliti da jedna šaka prevaranata, kriminalaca, pa i terorista, ugrožava bezbednost građana u BiH", kazao je Mektić posle sastanka s ministrom unutrašnjih poslova RS Draganom Lukačem.

On je naveo da se na sastanku razgovaralo o unapređenju borbe protiv terorizma formiranjem udarne grupe za borbu protiv terorizma koja će uskoro morati početi da deluje.

"Imamo konkretno krivično delo terorizma i sa bezbednosno-tužilačkog aspekta ćemo preduzimati mere i formirati operativnu, udarnu policijsku grupu za borbu protiv terorizma, koja će zajedno s tužiocima svaki dan u sedmici samo raditi na tom pitanju", kazao je ministar bezbednosti.

On je naveo da BiH mora raditi na "deradikalizaciji", dodavši da je razgovarano o državnoj strategiji koja bi se bavila prevencijom i borbom protiv terorizma što je dugotrajan proces za koji su potrebne lokalne strategije.

"Moraćemo 'silaziti' u lokalne zajednice i u njima delovati. Moraćemo videti i šta je uloga verskih zajednica u BiH o tom pitanju i šta treba da rade, ali i medija i imamo li dovoljno programa u kojima se radi na deradikalizaciji", istakao je Mektić.

Ministar bezbednosti ocenio je i da se moraju efikasnije procesuirati dela podstrekavanja na terorizam i da se mora rešiti problem državljana BiH koji se bore na stranim ratištima, prvenstveno u Siriji i Iraku, jer oni predstavljaju ozbiljan problem po povratku u BiH.

"Zločin u Zvorniku na neki način ima veze s osobom koja je bila na ratištu u Siriji, ali videćemo šta će istraga pokazati", kazao je Mektić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: