"Nema naloga za hapšenje Šešelja"

Srbija nije dobila nalog za hapšenje Vojislava Šešelja, Vlada je uvučena u proceduru bez uvažavanja njenog stava, a očekuju se potezi sa političkim posledicama.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

21:16

Default images

To je, za televiziju N1, rekao Saša Obradović, koji u ime Srbije vodi postupak o vraćanju Šešelja, uz navode da je poseta glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca slučajno koincidirala s ovim slučajem.

Na pitanje da li je tema razgovora između Bramerca i premijera Aleksandra Vučića bio i Vojislav Šešelj, Obradović je odgovorio da je to bio poverljiv razgovor i da je glavni tužilac došao u posetu Srbiji na osnovu ranije planirane agende i svog redovnog šestomesečnog izveštavanja u Savetu bezbednosti.

"U okviru tog izveštavanja on posećuje zemlje regiona, a to je sada koincidiralo s dešavanjima u slučaju Šešelja", rekao je Obradović.

Na pitanje zašto se baš 26. maj pojavio kao krajnji datum do kada Šešelj treba da bude vraćen u Hag, Obradović je odgovorio da je to podatak poverljive prirode.

"To je već podatak koji je uvek poverljive prirode. Dakle, kada se neko vraća u Hag to nije stvar s kojom javnost treba da bude upoznata, jer datum i sam postiupak transporta imaju svoj bezbednosni aspekt", rekao je Obradović.

Obradović je objasnio da je u Ambasadu Srbije u Hagu stigla određena odluka Tribunala za bivšu Jugoslaviju i da se taj momenat kad takva odluka stigne Ambasadi smatra momentom predaje Republici Srbiji, ali da bi se po tom zahtevu postupalo, mora da bude izdat nalog za hapšenje.

"Da bi se dalje postupalo po tom zahtevu, neophodno je da bude izdat nalog za hapšenje, da bi naši domaći organi mogli da deluju. Bez toga ne možete uhapsiti u državi nikoga. To još nije stiglo Republici Srbiji", rekao je Obradović.

On je podsetio da je već sutra 26. i da takav dokument Republici Srbiji nije stigao, pa je, kako je istakao, očigledno da Srbija nema po čemu ni da postupi.

''Situacija nimalo nije prijatna za Vladu Srbije, koja je u odlučivanju Tribunala u ovom slučaju dovedena u situaciju da njen stav najpre nije uvažen u proceduri u kojoj je morao da se uvaži. Sada se od vlade očekuju odgovarajući potezi, koji imaju i svoje političke posledice", istakao je Obradović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: