Zašto novinar iz SRB ne može u RUS?

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) najoštrije je danas protestovalo zbog zabrane ulaska u Rusiju novinaru Stevanu Dojčinoviću.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.05.2015.

13:25

Default images

NUNS očekuje od Ministarstva inostranih poslova Republike Srbije i Amabasade Rusije objašnjenje zbog čega je novinaru Dojčinoviću onemogućen boravak u ovoj državi, navodi se u saopštenju.

Novinar Stevan Dojčinović je trebalo da održi predavanje studentima Fakulteta za žurnalistiku u gradu Voronježu. Na aerodromu Šermetjevo, međutim, 13. maja 2015. godine, i pored uredne dokumentacije i pozivnog pisma, zadržan je na graničnoj kontroli. Nakon što je 24 časa bio izolovan, vraćen je redovnim letom u Srbiju.

Bez ikakvog obrazloženja, rečeno mu je da u Rusiju ne sme da dolazi do 2020. godine.

NUNS smatra ovakav postupak skandaloznim jer Stevan Dojčinović nije prekršio nijedan zakon, niti ima osnova da mu se ograničava kretanje, tim pre što je u Rusiju krenuo na poziv Fakulteta za žurnalistiku u Voronježu.

NUNS očekuje objašnjenje od nadležnih vlasti Rusije jer ovakvi postupci dovode u pitanje osnovne međunarodne demokratske standarde koji novinarima garantuju slobodu kretanja, bez ikakvih ograničenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: