"Stefanovića očekuju kritike u DS"

Potpredsednik DS Borislav Stefanović verovatno će biti oštro kritikovan na sednici stranačkog vrha zbog političkih ideja koje namerava da predloži, piše Danas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.05.2015.

23:45

Default images

Predlozi političkih poruka, koje Stefanović planira da ovih dana da ponudi demokratama, prilično su iznenadile većinu u stranci jer je malo ko verovao da Stefanović ozbiljno radi na predlozima za novi program DS, kažu izvori Danasa.

Osim iznenađenja da je Stefanović zaista ozbiljan u nameri da Predsedništvu, Političkom savetu i Glavnom odboru predloži manifest DS, odnosno predlog političkih poruka, novi stranački program i poruku kapitalu, demokrate su nezadovoljne i time što su delove tih dokumenata videli najpre u medijima.

Sadržinu onoga što Stefanović nudi, kako kažu izvori Danasa, malo ko je u DS spreman da prihvati, jer se potpredsednik stranke, kako kažu, odrekao vrednosti za koje se DS godinama zalagala poput tržišne ekonomije, antikomunističke borbe i socijaldemokratije.

Kako objašnjavaju izvori beogradskog medija, socijaldemokratija jeste stvaranje i sprovođenje istih šansi za sve, dok Stefanović svojim predlozima hoće da sve da izjednači što je osnova komunističke ideologije.

Danas je juče objavio delove Stefanovićevog manifesta, u kojem se, između ostalog, predlaže suštinsko onemogućavanje prodaje zemlje strancima, državnu intervenciju u privredu, oporezivanje verskih zajednica i vraćanje veronauke u crkve, protivljenje privatizaciji profitabilnih preduzeća EPS i Telekom, otpisivanje kamata i dugova građanima koji nemaju ni za golu egzistenciju i zabrana plenidbe njihovih kuća, besplatan autobuski prevoz i ogrev za najsiromašnije, ukidanje lokalnih skupština gradova i opština, direktne izbore za gradonačelnike i predsednike opština kao i gradskih i opštinskih veća, izbore za vanstranačke načelnike policije u opštinama, opštinske javne tužioce i nezavisne kontrolore budžeta, uvođenje krivičnog dela partijskog zapošljavanja u javnim preduzećima i pritisaka na medije iz izvršne vlasti.

Predsednik DS Bojan Pajtić i ostali potpredsednicu juče nisu želeli da komentarišu Stefanovićeve predloge. Iako je Pajtić nedavno za Danas rekao da od Stefanovića očekuje da stranci predloži korisne ideje, juče nije odgovorio na pitanje koje bi od njih bile prihvatljive, a koje ne.

Demokrate očigledno žele da raspravu o Stefanovićevim dokumentima sačuvaju unutar stranke, ali na osnovu onoga što je nezvanično rečeno, imaće štošta da mu kažu.

Generalni sekretar DS Branimir Kuzmanović je pristao da javno kaže svoje mišljenje. On za Danas navodi da predlozi Stefanovića, nažalost, nisu predati Predsedništvu stranke, te da je o njima informisan, kao i svi drugi, samo iz medija. On naglašava da je to neuobičajena praksa u evropskim demokratskim partijama.

“Koliko vidim predlozi se mogu podeliti u tri dela. O jednom većem delu je već diskutovano u organima stranke i nema spora da svaki demokrata smatra svojom obavezom povećanje plata u prosveti i zdravstvu, vraćanje nelegalno smanjenih penzija. Diskutovalo se i na koji način ukinuti parafiskalne namete i pokrenuti privredu. I mnogo toga vidim samo kao odjek onoga o čemu nema spora u DS. Sledeći deo su predlozi koji lepo zvuče kao što su "smanjenje socijalnih nejednakosti, bez partijskog zapošljavanja" i slični koji bez jasnih mera koje bi do toga dovele služe samo za udvaranje biračima. To je, inače, suštinski problem naše države. Političari se takmiče ko će umilnije da zvuči biračima, a ne kao u Evropi - ko će da predloži jasne i konkretne mere koje mogu da dovedu do boljeg života građana“, objašnjava Kuzmanović.

On ističe deo koji mu je, za sada, potpuno nejasan.

“Na primer, Balkanska konfederacija u kojoj bi trebalo da bude i Kosovo jer su ga priznale i Makedonija i Crna Gora a da istovremeno Srbija ne priznaje Kosovo. Borba protiv tržišne ekonomije na planeti koja je jasno okrenuta tržišnoj ekonomiji a ne planskoj privredi bivšeg Sovjetskog saveza i slične utopijske teze“, ukazuje Kuzmanović.

Stefanovića mnogi u stranci, ali i javnosti, vide kao nekog ko svojim idejama želi da podeli stranku, odnosno da je pocepa svojim izlaskom, ili pak da preuzme mesto predsednika.

On uporno to negira i insistira na slobodi mišljenja i različitosti ideja koja je uvek bila prisutna u DS. Svestan je da malo ko u stranci razume njegovu viziju, ali je spreman da se bori, uveren da iza njega stoji deo članstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: