Bramerc stiže u BG, tema Šešelj

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc u Beograd dolazi u sklopu priprema za redovan polugodišnji izveštaj koji treba da predstavi SB UN u junu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.05.2015.

00:23

Default images
foto: Beta/AP

On ćese tokom dvodnevne posete Srbiji sastati s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrima unutrašnjih poslova i pravde Nebojšom Stefanovićem i Nikolom Selakovićem i tužiocem za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem.

Jedna od tema razgovora biće i povratak lidera Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislava Šešelja u pritvor Tribunala iz kojeg je privremeno oslobođen zbog bolesti, što je Bramerc zatražio još 14. aprila.

Šešelj je prošlog petka izjavio da je Žalbeno veće haškog Tribunala vladi Srbije "izdalo nalog" da ga do 26. maja vrati u Hag, ali je ponovio da se neće dobrovoljno predati.

Predstavnici vlade Srbije izjavili su da još nisu dobili nikakav dokument.

Šešelja, optuženog za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93, prvostepeno veće je na privremenu slobodu pustilo 12. novembra prošle godine iz humanitarnih razloga, radi lečenja.

Apelaciono veće je 30. marta naložilo prvostepenom veću Tribunala koje je sudilo Šešelju, da "smesta" opozove odluku o njegovom privremenom oslobađanju zato što je izjavom da se neće dobrovoljno vratiti u Tribunal prekršio jedan od dva osnovna uslova za ostanak na privremenoj slobodi.

Raspravno veće predsedavajućeg Žan-Kloda Antonetija nije, međutim, postupilo po nalogu Apelacionog veća, već je 10. aprila od lekarskog tima koji Šešelja leči u Srbiji, zatražilo dokumentaciju o njegovom zdravstvenom stanju.

Kako je zatim saopštio sekretarijat Tribunala, Šešelj je odbio da tu dokumentaciju dostavi sudu.

Glavni tužilac Serž Bramerc potom je 14. aprila Apelacionom veću uputio hitan zahtev da smesta ponovo naredi pretresnom veću da Šešelju naloži da se vrati u pritvor u Sheveningenu.

Žalbeno veće Tribunala pozvalo je 22. aprila Šešelja da se u roku od tri dana izjasni o zahtevu Tužilaštva da se hitno primeni odluka tog veća da se vrati u Hag.

Šešelj je u pritvoru Tribunala bio od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao. Suđenje mu je počelo 2007, a izricanje presude je bilo zakazano za oktobar 2013, ali je odloženo zbog izuzeća sudije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: