Poljska: Smrt na biračkom mestu

Poljaci će zbog smrti na biralištu čekati sat i po vremena duže na prve procene ko je njihov novi predsedniku u drugom krugu predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

21:27

Default images
Bronjislav Komorovski. Foto: Beta, AP

Zbog toga, državna izborna komisija produžila je večeras izbornu ćutnju do 22:30.

U mestu Kovale u Šleziji na jugo-zapadu Poljske predveče je na biralištu preminula jedna 80-godišnja starica kada je uzela glasački listić.

Zbog toga je to biralište bilo zatvoreno 1,5 sat, te je tu produženo glasanje, dok se ostala od 27.000 birališta u Poljskoj i 87 zemalja sveta zatvaraju u 21.00.

Odmah nakon prestanka izborne ćutnje poljske televizije objaviće prve izlazne procene na osnovu anketa na biralištima da li su Poljaci, tesno kao u prvom krugu pre 14 dana, odlučili da je kucnuo čas za promene koje im obećava kandidat opozicione konzervativne stranke Pravo i Pravda, 42-godišnji pravnik, evroposlanik Andžej Duda, ili su odabrali Poljsku sloge i stabilnosti, što je noseća parola kampanje dosadašnjeg predsednika, kandidata vladajuće Građanske platforme, Bronjislava Komorovskog.

Procene rađene na biralištima za poljske televizije u prvom krugu 10. maja bile su vrlo neprecizne, a predizborne ankete sada pred drugi krug predviđale su tako tesni ishod i pobedu čas jednog čas drugog kandidata da su komentatori i analitičari radije unapred odustali od prognoza na osnovu njih.

Odziv birača je za sada veći nego u prvom krugu kada je na izbore izašlo 48,9 odsto od 30,6 miliona Poljaka sa pravom glasa i danas je do 18 časova svoj glas dalo oko 43 odsto birača.

Poljake očekuje napeta noć dok te prve prognoze ne pocnu da potvrđuju i rezultati iz Državne izborne komisije a konačni se očekuju u ponedeljak do ponoći.

Ovi predsednički izbori veliki su test pred parlamentarne izbore na jesen koji će ponovo, kao i svi izbori na svim nivoima od 2005. godine biti odmeravanje snaga liberala iz Građanske platforme bivšeg premijera, sada predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska i konzervativaca sa ekonomskim programom levice iz Prava i Pravde braće Kačinjski, bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog i njegovog brata blizanca pokojnog predsednika Poljske Leha Kačinjskog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: