PR: Nova ploča za nestale novinare

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) po četvrti put će postaviti ploču nestalim novinarima iz radija Prištine.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

21:34

Default images

Kako se navodi, dvojica novinara, Đura Slavuj i Ranko Perenić oteti su 1998. godine.

U saopštenju UNS-a je najavljeno da će ploča biti postavljena u sredu, 27. maja, na putu Velika Hoča - Zočište, u opštini Orahovac, na mestu na kojem su novinari oteti.

Ploča je rušena unazad tri godine, ubrzo po postavljanju, a kako je navedeno, Kosovska policija i drugi nadležni do sada nisu otkrili ko je i zašto rušio ploču na kojoj na srpskom i albanskom jeziku piše ''Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih''.

Na dan nestanka Slavuj i Perenić su krenuli da urade prilog o povratku otetih monaha u manastir Sveti Vrači u Zočištu, a greškom su skrenuli u oblast koju je 1998. godine kontrolisala OVK.

Od tada ih nema, a automobil u kojem su bili, plava Zastava 128, nikada nije pronađen.

Pre postavljanja ploče nestalim novinarima predstavnici UNS-a i DNKiM-a srešće se sa predsednikom Opštine Gračanica Vladetom Kostićem.

Odbornici te opštine su početkom maja pozitivno odgovorili na inicijativu Udruženja i dodelili zemljište površine 400 kvadratnih metara na 99 godina, uz mogućnost produženja, bez obaveze plaćanja zakupnine, za izgradnju Novinarskog doma.

Istog dana u 17 sati u Domu kulture u Goraždevcu biće otvorena izložba fotografija Branka Belića i predstavljena foto - monografija "Lica", u kojoj se prepliću poznati likovi novinara, slikara, glumaca, političara ...

Fotografije su nastajale od 1972. godine, a među odabrane 53 fotografije biće i portret glumca Bekima Fehmiua.

Organizatori izložbe su Dom kulture Gračanica i Dom kulture Goraždevac, u saradnji sa UNS-om.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: