Davenport:EU strateški izbor Srbije

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport kaže da je Srbija napravila strateški izbor kada je podnela zahtev za članstvo u EU.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 24.05.2015.

09:25

Default images
Foto: Tanjug, arhiva

''EU i njene zemlje članice su pozdravile taj izbor dodelivši Srbiji zvanični status kandidata za članstvo, a prošle godine i otvorile pregovore za članstvo'', napisao je Davenport u autorskom tekstu za današnji ''Blic''.

On je istakao da je Unija posvećena tome da primi sve zemlje Balkana u svoje članstvo, jer bez njihovog pristupanja evropski projekat pomirenja i ujedinjenja neće biti potpun.

Solidarnost, prema Davenportu, seže do samog srca modernizacije i ekonomskog oporavka Srbije.

On je naveo da su EU i njene zemlje članice od 2000. godine Srbiji dale više od 3 milijarde evra bespovratne pomoći.

''Ta pomoć se nastavlja u iznosu od 200 miliona evra godišnje. Zajedno radimo na unapređenju obrazovanja, regionalnog i ruralnog razvoja, energetike, putne i železničke infrastrukture, kvaliteta vazduha i vode i upravljanja otpadom, kao i na izgradnji nezavisnog i efikasnog pravosuđa, podršci borbi protiv korupcije, poboljšanju zdravstvenih i socijalnih usluga, povećanju konkurentnosti, obezbeđivanju pristupa programima EU za istraživače i studente i na reformi državne uprave kako bi bolje opsluživala građane'', piše Davenport.

Nakon pristupanja, kako navodi Davenport, procena je da bi Srbija mogla da računa na oko 1,4 milijarde evra godišnje iz strukturnih fondova EU, što je oko 4 odsto sadašnjeg BDP.

''Srbija će naravno morati da bude spremna da koristi ova sredstva na korist svojih građana, na projektima koji će se jasno videti i osetiti'', istakao je Davenport oenivši da strateški izbor Srbije da postane članica EU ima svakog smisla.

Davenport naglašava da se taj strateški izbor vidi i kroz ekonomiju, jer je EU apsolutno partner broj jedan u pogledu trgovine, investicija, zajmova i pomoći. Skoro dve trećine trgovinske razmene Srbije je sa zemljama jedinstvenog tržišta EU, koje takođe nudi glavni potencijal za rast srpskog izvoza.

Na primer, izvoz iz Srbije samo za Italiju i Nemačku je znatno veći nego njen izvoz za Rusiju, Kinu, Tursku i SAD zajedno.

EU je i najveći investitor u Srbiji, naveo je Davenport dodavši da je od 2005. do sredine 2014. iz EU u Srbiju stiglo 13,5 milijardi evra, odnosno 76,5 odsto celokupnih stranih direktnih investicija (SDI). EU je stavila Srbiji na raspolaganje i oko šest milijardi evra povoljnih zajmova.

Davenport je mišljenja da se odluka Srbije da se pridruži EU se ne zasniva samo na materijalnim dobitima.

''Ljudi u Srbiji i drugde u regionu veoma žude za kvalitetnim životom i poštovanjem zajedničkih vrednosti koje članstvo u EU donosi za oko pola milijarde njenih stanovnika. Ono što čini EU jedinstvenom i privlačnom je to što možete da postanete član, osećate se slobodno i imate više mogućnosti da živite život kakav želite, ali i ostanete svoji'', zaključio je Davenport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: