Godinu od poplava i dalje sumorno

Jamena, selo na tromeđi Srbije, Hrvatske i BiH, jedno je od najviše pogođenih tokom prošlogodišnjih majskih poplava. Godinu kasnije, slika je jednako sumorna.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

16:36

Default images

Jamena je jedino selo u Sremu koje branioci nisu uspeli da odbrane tokom majskih poplava. Posledice poplava vidljive su na svakom koraku.

Miloševići, s dvoje male dece, više od mesec dana spavali su šatoru. Kuća je bila pod vodom.

“Kuća je bila kastrofa, bilo je metar vode unutra, znači stvari, sve, sve, bukvalno sve smo izbacili napolje. Sad je dobro, hvala bogu, kuću su obnovili, uradili su fino, sa svojom porodicom sam u svojoj kući”, kaže za B92 Milivoje Milošević.

Nasuprot Miloševićima, u selu je dosta onih koje je način podele pomoći još više dotukao.

“Kom su hteli, tome je podeljeno. Meni neće, moju kuću obiđu. Sve smo radili i mi ne možemo dobiti, a ovi koji su popili, požedrali, i ne rade ništa, ti su podobijali. Eto, ja ti istinu dete kažem, ništa ne lažem”, navodi Radmila Vekić.

Pojedinim porodicama država je novac isplatila tek pre nekoliko dana.

“Prvo smo dobili 250 hiljada, pa smo se žalili i kažem tek pre četiri dana smo dobili novac. B92: Ne možete da procenite da li je taj novac pokrio ono što ste uložili? Ma, kakvi! Mogu da procenim da nije pokrio”, kaže Slobodanka Pantić.
Slično je doživela i Slavica Stojanović. Ona je tek pre mesec dana dobila 600.000 dinara.

"Pa sad je stigla, pre mesec dana, tri puta sam se žalila i sad su tek uplatili. Kad su procenjivali, to je bio haos. Meni je u Šidu rekla žena, ako vam ne nadoknade više, neka vam bog bude u pomoći.”, kaže Slavica Stojanović.
U Jameni je tokom poplava uništeno više od 80 odsto atara. Skoro sva domaćinstva u ovom selu žive od poljoprivrede. Zemlja je u dosta lošem stanju, rod će ove godine biti jako slab, kažu meštani. Pitanje je koliko će vremena biti potrebno da se njive oporave od poplava.

“Ništa nismo dobili od te poljoprivrede, neka obećanja koja su bila, to se nije ostvarilo, pričano je bilo da će se dobijati nekih 900 evra po hektaru, to je bilo apsurdno da će toliko biti, ali makar i pola od toga da je bilo, to bi bilo dovoljno”, navodi Zoran Brmbota, predsednik Saveta MZ Jamena.
U Jameni, gde živi oko hiljadu ljudi, poplave su oštetile ili potpuno uništile oko tri stotine kuća. Od 560 hiljada evra, koliko je EU izdvojila za Jamenu, sanirano je 22 kuće, a 13 ponovo izgrađeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: