"Moguća samo ekstradicija Šešelja"

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc sutra dolazi u Beograd i možda će on razjasniti nejasnoće o tome kako je donesena odluka o povratku Šešelja u Hag.

Izvor: B92

Nedelja, 24.05.2015.

16:14

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Sedam meseci od povratka iz Haga, Vojislav Šešelj bi uskoro ponovo mogao da se nađe u celiji u Sheveningenu. Međutim, ostalo je nejasno kako je Žalbeno veće Haškog tribunala donelo odluku o povratku Šešelja, bez izjašnjavanja Pretresnog veća koje mu sudi.

"Očigledno javnost tumara u mraku zato što je bila stvar na Pretresnom veću. Žalbeno veće nije ni moglo da donese odluku. Naša država ima priliku da se iz ove neprijatnosti izvuče, štiteći istovremeno prava svog državljanina, a s druge strane, ukazujući da postoje nezakonitosti od strane Haskog tuzilastva", kaže advokat Borivoje Borović.

Borović, koji je zastupao više okrivljenih u Hagu, objašnjava da nije jasan ni pravni osnov prema kome Hag traži da Vlada Srbije reaguje, pošto je Šešelj skoro bez uslova pušten na slobodu. Zahtev za ekstradiciju Šešelja, on vidi, kao mogući pravni osnov.

"Ovde može da se sprovede postupak ekstradicije, sto znači da bi Šešelj mogao da dobije prava da pred našim nacionalnim sudom dokazuje da nije bilo suđenja u razumnom roku. Mogao bi da dokazuje da upravo zbog same bolesti ne postoje uslovi za njegovo izručenje", dodaje on.

Za to vreme radikali poručuju da se njihov lider ni po koju cenu neće predati dobrovoljno, ali da se neće ni skrivati. Potpredsednica SRS-a Vjerica Radeta navodi da su stranačke kolege zabrinute zbog Šešeljevog zdravlja.

"Mi oko njega smo veoma zabrinuti zato što je predsednik počeo da prima hemoterapiju, i ako se vrati u Hag on će prekinuti sa tom hemoterapijom i to može biti fatalno", kaže Radeta.

Služba za saradnju sa medijima Tribunala nije mogla da potvrdi informaciju da je Žalbeno veće donelo bilo kakvu odluku u vezi sa Šešeljem i njegovom povratku u pritvorsku jedinicu tribunala.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc posetiće sutra Beograd, a njegova poseta je, kako saznaje B92, dogovorena još pre dva meseca i nije inicirana zahtevom da se Šešelj vrati u Hag. Međutim, očekuje se da će on pojasniti nejasnoće o samom načinu na koji je ta odluka donesena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: