Bez reforme zakona o špijunaži SAD

Američki Senat nije usvojio predlog zakona o špijunaži kojim bi bilo reformisano prikupljanje obaveštajnih podataka koje vrši Nacionalna bezbednosna agencija

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

23:27

Default images

Time je, kako se navodi, zadat udarac predsedniku SAD Baraku Obami i ostalima koji su podržali ukidanje prakse masovnog prikupljanja podataka o telefonskim razgovorima Amerikanaca.

Predstavnički dom je prošle sedmice velikom većinom usvojio predlog zakona kada su se demokrate i republikanci ujedinili u želji da stave tačku na krajnje kontroverzni program Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) kojim se prikupljaju podaci miliona Amerikanaca koji ni na koji način nisu povezani sa terorizmom, navodi AFP.

Međutim, Senat je blokirao usvajanje zakona pošto su za usvajanje falila tri od ukupno 60 glasova koliko je minimalno potrebno.

Senat je odmah krenuo da razmatra dvomesečno produženje kojim bi privremeno bilo dozvoljeno prikupljanje telefonskih podataka i drugi delovi Patriotskog akta koji prestaje da važi 1. juna ako Kongres nešto ne preduzme.

Ali ni za to nije bilo neophodnih 60 glasova senatora.

Kada je lider senatske većine Mič Mekonel predložio glasanje po hitnom postupku o produženju do 8, 5, pa makar i 3. juna -dva dana nakon što se Kongres vrati sa pauze, republikanski senator Rend Pol je uložio prigovor, čime je dovedena u opasnost sudbina ključnih odredbi o nacionalnoj bezbednosti.

Osim prikupljanja metapodataka (podaci o podacima) o telefonskim razgovorima, odredbe o nasumičnom priskluškivanju i tehnici prisluškivanja "vuk samotnjak" takođe prestaju da važe 1. juna.

Zbog mučne debate noćas u sitne sate pre planirane sedmodenvne pauze u radu Senata, Bela kuća je juče nagovestila vrlo realne izglede da nacionalne bezbednosne operacije budu prekinute 1. juna.

"Ne postoji plan B. To su ovlašćenja koja Kongres mora usvojiti kroz zakon i ona su od ključnog značaja za zaštitu osnovne sigurnosti i bezbednosti američkih građana i osnovnih građanskih sloboda američkih građana", priznao je portparol Bele kuće Džošua Ernest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: