SAD odbacile dokument o razoružanju

Sjedinjene Američke Države blokirale su sinoć globalni dokument, čiji je cilj oslobađanje sveta od nuklearnog oružja, nakon protivljenja Izraela.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.05.2015.

14:27

Default images
Foto: Freeimages.com

Očekivalo se da se u zaključnom saopštenju zaduži generalni sekretar UN da sazove međunarodnu konferenciju o uspostavljanju zone bez nuklearnog oružja do marta 2016. godine, a Izrael se uprotivio tom roku.

SAD su navele da saopštenje nije dato, jer članice nisu mogle da prevaziđu neslaganja o zabrani atomskog oružja na Bliskom istoku, preneo je Asošijeted pres.

One su optužile Egipat i druge zemlje da su "cinično manipulisale" procesom određivanja roka za Izrael i susede da se sastanu za nekoliko meseci i diskutuju o zoni bez atomskog oružja u regionu.

Izrael, inače, nije potpisnik Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja i nikada nije javno priznao, ni porekao da poseduje takvo oružje, mada se veruje da je to zapravo jedina nuklearna sila na Bliskom istoku. Konferencija bi mogla primorati Izrael da to prizna, navodi AP.

S obzirom da usvajanje konačnog dokumenta zahteva konsenzus, odbijanje SAD, koje su podržale Kanada i Velika Britanija, znači da je čitav plan za globalno nuklearno razoružavanje i neširenje takvog oružja u narednih pet godina blokiran, nakon četiri nedelje pregovora u sedištu UN u Njujorku. Sledeća konferencija o tom sporazumu predviđena je za 2020. godinu.

To je alarmiralo zemlje bez nuklearnog oružja, koje su sve više frustrirane zbog sporog tempa razoružavanja zemalja naoružanih nuklearnim bombama. SAD i Rusija poseduju više od 90 procenata od 16.000 komada nuklearnog oružja, koliko se procenjuje da ga u svetu danas ima. U atmosferi sve jačeg isticanja humanitarnog uticaja nuklearnog oružja, Austrija je objavila da je 107 zemalja sada potpisalo obavezu primene pravnih mera da se ono zabrani i eliminiše.

Stejt department je ove nedelje poslao zvaničnika u Izrael na intenzivne razgovore, jer se ta zemlja nije složila s idejom da bude primorana na učešće u konferenciji s arapskim susedima, bez prethodnog dogovora o dnevnom redu. Izrael je bio ljut kada su SAD na konferenciji o Sporazumu o nuklearnom razoružanju pre pet godina potpisale dokument koji poziva na pregovore o zoni bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku do 2012. Ti pregovori nikada nisu održani.

Dokument koji je sinoć odbijen sadržao je reči koje "nisu u skladu sa našom dugotrajnom politikom" rekla je Rouz Gotemoler, državni podsekratar SAD za kontrolu naoružanja i međunarodnu bezbednost. Ona je navela Egipat, kao jednu od zemalja, "koje ne žele da odustanu od tih nerealnih i neizvodljivh uslova", kako je rekla.

Egipat je kasnije izrazio razočarenje i upozorio da će biti posledica u arapskom svetu i javnom mnjenju.

Iran je u ime više od 100, uglavnom zemalja u razvoju, rekao da je iznenađen što vidi da su SAD, Velika Britanija i Kanada voljne da blokiraju ceo dokument u odbranu zemlje, za koju je rekao da dovodi u opasnost region što ne pristaje na nadzor nad njenim nuklearnim programom.

Izrael je oštri kritičar trenutnih napora svetskih sila da se pregovora s Iranom o nuklearnom programu te zemlje, za koji Teheran tvrdi da služi za proizvodnju energije. Gotemoler je takođe istakla da je mandat da se održi konferencija o zoni bez atomskog oružja na Bliskom istoku iz 2010. sada istekao.

Vođa ruske delagacije Mihail Uljanov je rekao da se radi u neuspehu i da je "sramota što je mogućnost za dijalog propuštena, možda na duži period", kako je ocenio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: