"Iran i Irak zajedno protiv ID"

Iran je ušao u borbu za preuzimanje velike iračke rafinerije od ID-a, pružajući podršku iračkim kopnenim snagama vojnicima, artiljerijom i teškim naoružanjem.

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

00:15

Default images

Američki izvori, koji su želeli da ostanu anonimni, navode da su iranske snage preuzele značajnu ulogu u ofanzivi u Beiji u poslednjih nekoliko dana, u sadejstvu sa iračkom šiitskom milicijom.

Iranska uloga nije pomenuta u zvaničnom saopštenju američke vojske, koja tvrdi da su iračke snage bezbednosti uz pomoć SAD uspele da uspostave kopneni put prema rafineriji Beiji, prenosi AP.

U saopštenju američkog vojnog štaba u Kuvajtu se navodi sa su Iračani dobili pojačanje unutar izolovanog kruga rafinerije.

Iranska uloga u Iraku predstavlja glavnu komplikaciju za Obaminu administraciju, dok traži najefikansiji pristup za supotstavljanje ID.

Predstavnici SAD su izjavili da se ne protive doprinosu koji daju Iranci pružajući podršku iračkoj šiitskoj miliciji, dok to rade pod komandom i kontrolom iračke vlade.

Američki general Tomas Vajdli njije želeo direktno da komentariše ulogu Irana, samo je rekao da su sve snage u Beiji usklađne sa vladom Iraka i pod kontrolom iračkih snaga bezbednosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: