Pretio Miloševiću:Umro Vinko Hafner

U 96. godini života u Kranju je preminuo slovenački revolucionar i partizanski prvoborac Vinko Hafner, objavila je njegova porodica.

Izvor: B92, index.hr

Subota, 23.05.2015.

09:58

Default images

Hafner je ostao u sećanju mnogih Slovenaca po kadru iz 1988., kada je kao delegat slovenačkih komunista na zadnjem partijskom kongresu Saveza komunista Jugoslavije s govornice optužio Slobodana Miloševića za protivjugoslavensko delovanje i pripretio mu prstom, rekavši "Druže Slobodane, pazite kojim putem ste krenuli", upozorivši ga da njegovi predlozi ruše Jugoslaviju i partiju.

Hafner je na tom kongresu bio najstariji slovenački delegat, a sadašnji predsednik države Borut Pahor najmlađi.

Kasnije je Hafner izjavljivao da se ne seća dobro tog incidenta s Miloševićem i da mu je žao što ga Slovenci pamte po tome, a ne po mnogim drugim stvarima koje je uradio, na primer, to što da je uveo mogućnost penzionog osiguranja za poljoprivrednike dok je bio na važnim dužnostima, javlja Hina, a prenosi Index.hr.

Hafner se penzionisao odmah nakon zadnjeg kongresa SKJ u Beogradu u jesen 1988. i više se nije bavio politikom. Za vreme političke karijere šest godina je proveo u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: