KC uzajmio aparat za lečenje tumora

U narednih mesec dana, lekari Kliničkog centra operisaće tumore na jetri specijalnom metodom savremenim ultrazvučnim aparatom.

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

16:23

Default images

Pacijent (60) koji ima tumor jetre kao posledicu Hepatitisa C i čeka na transplantaciju, operisan je bez reza na koži, sasvim novom metodom, specijalnim ultrazvučnim aparatom koji je Klinički centrar Srbije dobio na mesečno korišćenje od Tošibe.

U narednih mesec dana naš tim stručnjaka operisaće teške pacijente i specifične vrste tumora na jetri.

“Imamo veliko zadovoljstvo da možemo da primenimo jedan savremeni metod lečenja tumora jetre, nažalost tumori jetre su poslednjih godina u značajnom porastu kako zbog rasta virusnog hepatita B i C što za posledicu ima povećan broj bolesnika sa cirozom jetre, a ta cirotična jetra nažalost stvara tumore, primarne tumore jetre, tj. hepatocelularni karcinom“, navodi dr Danijel Galun.

Ovim ultrazvučnim aparatom mogu se operisati primarni i sekundarni tumori jetre i sistemom pametnog navođenja igle preciznost spaljivanja tumora je veća, a procenom tretirane mase ne ostavlja se mogućnost da procedura bude neadekvatno izvedena.

“Ono što je važno to je veličina tumora na jetri, tumor ne bi trebalo da bude veći od dva, eventualno tri centimetra i mora biti u onim delovima jetre koji su dostupni za ovakvu operaciju. Ono što je velika prednost je da sama procedura traje nekih pola sata do 45 minuta, a bolesnik već sledećeg jutra posle osnovne kontrole može da ide kući“, kaže Galun.

Ovakav aparat se koristi samo u pojedinim bolnicama u velikim svetskim centrima, a uz njegovu pomoć procedura je preciznija i efikasnija.

Za kupovinu ovog aparata potrebno je izdvojiti nešto više od 100.000 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: