U ponedeljak o novoj poverenici

Poslanici će na sednici u ponedeljak razmatrati predlog odluke o izboru Brankice Jovanović za novu poverenicu za zaštitu ravnopravnosti.

Izvor: B92

Subota, 23.05.2015.

23:49

Default images

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo predložio je parlamentu 29. aprila da za novu poverenicu izabere Jovanović, koja je u mandatu prethodne vlade bila državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Nju su kandidovale vladajuće stranke SNS, SPS, PUPS, SDPS, JS, NS, SVM i SPO-DHS S.

Dosadašnjoj poverenici za zaštitu ravnopravnosti Neveni Petrušić, koja je na tu poziciju izabrana na predlog DS, petogodišnji mandat je istekao 5. maja.

Poverenika za zaštitu ravnopravnosti bira Skupština Srbije većinom glasova, na predlog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, a svaka poslanička grupa može da da svoj predlog.

Za poverenika može biti izabran državljanin Srbije koji je diplomirani pravnik, ima najmanje deset godina iskustva na pravnim poslovima u oblasti zaštite ljudskih prava i koji poseduje visoke moralne i stručne kvalitete, kaže Zakon o zabrani diskriminacije.

Poverenik ne može obavljati drugu javnu ili političku funkciju, niti profesionalnu delatnost, u skladu sa zakonom.

Poverenik se bira na period od pet godina, a ista osoba može biti birana na tu funkciju najviše dva puta.

Prilikom predlaganja, Janković, koja je u karijeri, pored ostalog, i sedam godina vodila Gerontološki centar Beograd, je poručila da je sigurna da će, ukoliko bude izabrana, dati maksimum da tu najmlađu instituciju ojača i da naše društvo bude ravnopravnije i demokratskije.

Navela je i da još uvek treba da se radi na dostizanju pune ravnopravnosti u Srbiji, budući da još uvek postoje neki tradicionalni oblici diskriminacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: