Kolumbija: Fark prekinuo primirje

Pripadnici kolumbijskog gerilskog pokreta Fark prekinuli su jednostrano šestomesečno primirje zbog vazdušnog napada vladinih snaga u kojem je poginulo 26 ljudi.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2015.

21:09

Default images

"Fark je obustavio jednostrano primirje", navodi se na blogu delegacije ovog pokreta na mirovnim pregovorima pokrenutim s ciljem da se okonča sukob dug pet decenija.

Fark je, takođe, optužio vladu predsednika Huana Manuela Santosa da ga je prisilila da prekine primirje vazdušnim napadom, kao i kopnenim napadima u regionu Kauka i drugim oblastima.

"Nismo planirali da prekinemo primirje, ali je nedoslednost Santosove administracije to postigla, posle pet meseci kopnene i vazdušne ofanzive protiv naših jedinica širom zemlje", navodi Fark u saopštenju.

Santos je prekinuo s vazdušnim napadima protiv Farka 11. marta, kao odgovor na njihovo proglašenje primirja, ali ih je ponovo pokrenuo 15. aprila, pošto su borci Farka ubili 11 vojnika u noćnoj zasedi u Kauki, preneo je AFP.

Pregovarači Farka poručili su da i dalje žele da nastave mirovne pregovore na Kubi koji traju dve godine, ali su ponovili poziv na bilateralno primirje, koje Santos ne prihvata bez konačnog mirovnog sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: