Orban: Da pričamo o predlozima VB

Samit Istočnog partnerstva EU u Rigi nije uspeo da reši pitanja, poput ukidanja zahteva za vizu u EU za Ukrajince, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2015.

17:37

Default images
foto: Beta/AP

Predstavljajući poziciju Mađarske, Orban je rekao da EU treba bez odlaganja da odobri putovanje bez viza za građane Ukrajine, ali je većina učesnika samita bila protiv tog predloga.

"Mogli smo da budemo hrabiji danas i samo delimično mogu da kažem da je sastanak bio uspešan", rekao je mađarski premijer za TV kanal "M1" sumirajući utiske sa samita.

Rešavanje tih pitanja "odloženo je za budućnost koja se ne može predvideti", naveo je Orban.

Na samitu, Mađarska je, takođe predložila da Azerbejdžan bude "tretiran posebno" od drugih država iz programa Istočnog partnerstva, kako bi rani sporazum o strateškoj energetskoj saradnji sa tom državom bio postignut, kazao je Orban.

Orban je Azerbejdžan označio kao ključnu zemlju, jedinu državu izvan Rusije od koje bi u bliskoj budućnosti mogao da se kupi gas.

U vezi razgovora koje je vodio sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Kameronom, Orban je rekao da je Velika Britanija predložila promene za EU o kojima "vredi razgovarati".

Orban je ocenio kao "razuman" razgovor o borbi protiv zloupotrebe usluga socijalnih davanja, smanjenja migracije i pojednostavljenja propisa.

"Oni (Velika Britanija) žele fleksibilniju EU", istakao je Orban, a prenela agencija MTI.

Sumirajući utiske sa sastanka u Rigi, mađarski premijer je poručio da sva sredstava moraju da budu iskorišćena kako bi se rešili sadašnji problemi Evrope poput sporog ekonomskog rasta i slabljenja konkurentnosti.

Istočno partnerstvo je incijativa EU sa ciljem jačanja odnosa sa državama u Istočnoj Evropi i južnom Kavkazu - Jermenijom, Azerbejdžanom, Belorusijom, Gruzijom, Moldavijom i Ukrajinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: