Izborni plakat na starom spomeniku

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) zgrozila je arheologe kada je zakucala ogromni predizborni plakat na drevni akvadukt u Istanbulu.

Izvor: B92

Petak, 22.05.2015.

12:16

Default images
Foto: Beta/AP

Baner sa likom premijera Amheta Davutoglua i znakom vladajuće AKP zakucan je na Valensov akvadukt koji je završen tokom vladavine rimskog cara Valensa u 4. veku.

Predizborna kampanja AKP je u punom zamahu uoči izbora 7. juna i bilbordi sa likom Davutoglua i izborni slogani niču na svakom koraku po Istanbulu, piše AFP.

Istanbulski ogranak Turkog udruženja arheologa saopštio je da baner sa sloganom "Zajedno smo jači" nanosi fizičku štetu spomeniku.

"Plakat ne samo da izaziva fizičku štetu strukturi već pokriva značajan deo kulturnog nasleđa grada i ima negativan uticaj na percepciju kulturnih dobara", navodi se u saopštenju koje prenose turski mediji. "Osim toga, Valensov akvadukt - koji je javno dobro i kao i sva kulturna dobra ima univerzalnu vrednost - pretvoren je u propagandno oruđe".

Sajt Diken koji je naklonjen opoziciji poigrao se sa glavnim sloganom AKP-a: "Oni pričaju ali AKP dela" i napisao: "Oni pričaju ali AKP dela - i zakucava ogromni baner na 1637 godina star Valensov akvadukt!"

Struktura visoka 30 metara bila je deo sofisticiranog sistema raznošenja vode kroz Konstantinopolj. Rimljani su osmislili sistem koji su kasnije koristili Vizantijski a potom i Turci. Preživeo je vekove sukoba i elementarnih nepogoda i danas nadvisuje Ataturkov bulevar gde na hiljade putnika svakoga dana ide do aerodroma.

AKP je na vlasti više od deset godina. Većina analitičara očekuje da će ovoga puta dobiti manje glasova od gotovo 50 posto koliko je dobila na poslednjim izborima 2011. i da će verovatno morati da formira koalicionu vladu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: