Nema dokaza za rusko atomsko oružje

NATO nema direktan dokaz da je Rusija rasporedila dodatno nuklearno oružje, izjavio je komandant snaga NATO za Evropu general Filip Bridlav u Briselu.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.05.2015.

08:16

Default images
Foto: Beta/AP

"Moramo biti vrlo jasni -nemamo direktan dokaz o bilo kakvom rapsoređivanju ruskog nuklearnog oružja", rekao je on, prenela je ruska televizija na engleskom "Raša tudej".

"Mi ne treba da prilagođavamo naš položaj. Mi, pre svega, imamo sigurne, bezbedne i vrlo osposobljene kapacitete da odgovorimo na nuklearni napad i naš zadatak je da tako i ostane", dodao je Bridlav.

Ukrajina je optužila Rusiju da jača nuklearne kapacitete na Krimu.

Sekretar ukrajinskog Nacionalnog saveta za bezbednost i odbranu Aleksandar Turčinov je za Ukrinform izjavio da Rusija preduzima korake u pravcu premeštanja nuklearnog oružja na to crnomorsko poluostrvo.

Ali Bridlav nije odbacio apsolutno sve optužbe.

"Mi nismo videli nikakve direktne promene, ali to ne znači da se one možda nisu dogodile. Nemojte zaboraviti da su mnogi sistemi koje Rusi koriste za nuklearno oružje sistemi sa dvostrukom upotrebom. Oni mogu biti ili konvencionalni ili nuklearni, a neki od tih sistema su raspoređeni", kazao je general Bridlav.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je takve otpužbe nazvao neosnovanim.

"Ova izjava, kao i mnoge druge... zasnovana je na neosnovanim optužbama protiv Rusije i mi smo to mnogo puta ukazivali", izjavio je Peskov.

Izaslanik Kremlja na Krimu Oleg Belavenjcev je rekao da nema svrhe da Rusija premešta nuklearni arsenal na Krim.

"Nema potrebe za raspoređivanjem nuklearnog oružja na Krim... Mi imamo dovoljno oružja da dopremo do neprijatelja gde god da se nalazi", kazao je on, dodajući da će Krim biti "zona bez nuklearnog oružja".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: